Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015, 15:33
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της»
Αιχμές για συγκεκαλυμμένες προσπάθειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, άφησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Συμπυκνώνοντας την 30ετή εμπειρία της, στην τελευταία, όπως είπε, ομιλία της με την ιδιότητα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η κ. Κουτζαμάνη κάλεσε τους συναδέλφους της να αποκρούουν οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους. Τους ζήτησε να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους Νόμους, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που ειναι το μόνο, χαρακτηριστικό γνώρισμα του κράτους Δικαίου.

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της». Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη από της 31η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την εκτελεστική εξουσία.

Η εισαγγελέας του ΑΠ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη τη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε -όπως είπε- προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).

Στο τέλος της τοποθέτησής της μάλιστα η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους συναδέλφους της, οι οποίοι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την επευφημούσαν.

Για τον ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας», τόνισε.

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες".

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015, 15:47