Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος για τη δολοφονία του 27χρονου Σαχζάτ Λούκμαν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση δικαστών κι ενόρκων οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα με το κατηγορητήριο και δεν αναγνώρισαν ως αξιόπιστα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπεράσπιση ζήτησε ελαφρυντικά αναφορικά με την ποινή που θα τους επιβληθεί, ωστόσο, η απόφαση είναι ισόβια κάθειρξη και χωρίς ελαφρυντικά.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή του προς το σώμα των δικαστών και των ενόρκων, ο συνήγορος υπεράσπισης του Διονύση Λιακόπουλου είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος απλά για σωματική βλάβη που προκάλεσε τον θάνατο. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, λέγοντας προς τους ενόρκους να μην επιβάλουν ισόβια στον πελάτη του, γιατί θα το έχουν βάρος στη συνείδησή τους κατά την εορτή του Πάσχα.

Ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου επιχείρησε κατά την αγόρευσή του να πείσει το δικαστήριο ότι τα τραύματα που προκάλεσε ο πελάτης του στον άτυχο μετανάστη δεν προκάλεσαν τον θάνατο, αλλά ήταν ελάσσονος σημασίας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ο Στεργιόπουλος κατέβηκε από το αυτοκίνητο, προκειμένου να βοηθήσει τον Λιακόπουλο που θεώρησε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, χωρίς να έχει την πρόθεση να σκοτώσει. Ο συνήγορος του Στεργιόπουλου επιχείρησε να πείσει το σώμα ότι δεν είχαν αποφασίσει εκ των προτέρων να δολοφονήσουν τον Σαχζάτ Λούκμαν και άρα ο πελάτης του δεν ήταν συναυτουργός με τον Λιακόπουλο στη δολοφονία του μετανάστη από το Πακιστάν. Μάλιστα, για να ενισχύσει αυτό το επιχείρημα υπογράμμισε πως ο Στεργιόπουλος δεν γνώριζε την πρόθεση του Λιακόπουλου. Τέλος, ζήτησε από το σώμα να κρίνουν τον Χρήστο Στεργιόπουλο ένοχο απλώς για πρόκληση σωματικής βλάβης ή ότι ήταν παραυτουργός και όχι συναυτουργός, άρα ένοχος για απόπειρα φόνου και όχι για φόνο.

Τέλος, ένας εκ των συνηγόρων κλείνοντας την αγόρευσή του υποστήριξε ότι πάνω από το προεδρείο είναι κρεμασμένη η εικόνα του Χριστού και ότι εκείνος σταυρώθηκε εξ αιτίας μίας δικαστικής πλάνης. Κάλεσε λοιπόν, το σώμα να μην πλανηθεί και κάνει το ίδιο και για τους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο τις Άγιες αυτές ημέρες.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Απριλίου, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή της, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν ως ένα έγκλημα με μοναδικό κίνητρο τη διαφορετικότητα ζητώντας να κηρυχθούν ένοχοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε από τους ενόρκους που εκπροσωπούν την κοινωνία και σήμερα φέρουν την ιδιότητα του δικαστή, να καταδικάσουν την πράξη, όπως «η κοινωνία στην Ελλάδα, με τις αξίες που έχουν γαλουχηθεί τα παιδιά και οι νέοι θα καταδικάζει κάθε έγκλημα που έχει σαν κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε αποφασισμένους για το έγκλημα τους δύο κατηγορουμένους επισημαίνοντας: «Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπληξαν το θύμα με 7 μαχαιριές. Συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άνδρα και δη πακιστανικής καταγωγής. Το ποιο πλήγμα ήταν θανατηφόρο δεν έχει σημασία. Από την αρχή ήταν αποφασισμένοι».

Οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων πως όλα έγιναν επειδή είχε προηγηθεί διένεξη με το θύμα δεν έπεισε την εισαγγελέα η οποία αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά τόνισε πως, «δεν αντέχουν στη λογική». Άλλωστε, η εισαγγελική λειτουργός δεν παρατήρησε ενδείξεις μεταμέλειας από τους κατηγορουμένους οι οποίοι, όπως είπε ούτε καν ταραχή δεν ένοιωσαν μετά τη δολοφονία του άτυχου Πακιστανού. «Μετά την πράξη τους απομακρύνθηκαν από τον τόπο του εγκλήματος ατάραχοι, χωρίς να είναι ταραγμένοι ή συγκλονισμένοι. Δεν πήγαν προς τα σπίτια τους αλλά κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να κάνουν τον γύρο του θριάμβου. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ηρεμία και η ψυχραιμία που αντιμετώπισαν το συμβάν και αναρωτιέμαι : αυτή η πράξη τους δεν τους άγγιξε καθόλου; Δεν τους δημιούργησε καμία ταραχή; Δεν υπολόγισαν την ανθρώπινη ζωή και την αξία του άλλου ανθρώπου».
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης