Το Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ενόχους το πρωί της Πέμπτης τους κατηγορουμένους για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. 

Το Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ενόχους το πρωί της Πέμπτης τους κατηγορουμένους για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη ΛεμπιδάκηΣυγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– και οι 12 για αρπαγή, δύο εξ αυτών μόνο για απλή συνέργεια: ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης και ο 41 ετών Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα

– και oι 12 για απόπειρα εκβίασης, με τους τέσσερις να κρίνονται ένοχοι για απλή συνέργεια: ο 46χρονος ακτιβιστής, ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 41 ετών Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, ο 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας

– Έξι εκ των κατηγορουμένων για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης: ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 41 ετών φύλακας, ο 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 47χρονος «παππούς»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τέσσερις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: ο 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας, ο 41 ετών φύλακας, ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 23χρονος από τα Σφακιά

– Τέσσερις για κατοχή πολεμικού τυφεκίου και οπλοφορία: ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 23χρονος από τα Σφακιά, ο 47χρονος «παππούς», ο 46χρονος ακτιβιστής.

Στη συνέχεια εξετάζονται τα ελαφρυντικά για τον καθένα.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων, ανά περίπτωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι τους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, συμμετέχοντας στην εγκληματική οργάνωση που απήγαγε τον επιχειρηματία. Παράλληλα, είχε επισημάνει την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί και σε επιπλέον τέσσερα άτομα, προκειμένου να καταδειχθεί ή όχι η εμπλοκή τους, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία.

«Δεν τους μισώ» 

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στην κατάθεσή του είχε μιλήσει για τα όσα έζησε τις 186 μέρες της απαγωγής του.

Ξεκίνησε την κατάθεσή του μιλώντας για το ταξίδι στην Πολωνία που είχε κάνει, αλλά και για την επιστροφή του. Στη συνέχεια οι απαγωγείς τού έκλεισαν τον δρόμο, τον έβγαλαν από το αυτοκίνητό του και «ένας εκ των απαγωγέων με ρώτησε αν ήμουν τσιπαρισμένος και εγώ του απάντησα όχι».

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στο πρώτο κρησφύγετο: «Κατάλαβα ότι ήμουν σ’ ένα ορεινό μέρος, αλλά δεν ήξερα πού. Όσους έβλεπα δεν μπορούσα να τους αναγνωρίσω, γιατί φορούσαν γυαλιά ηλίου και κουκούλα». Παράλληλα, κατέθεσε ότι δύο άτομα τον παρηγορούσαν και του έδειξαν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. «Εκείνοι μου έλεγαν συνέχεια πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη ζωή μου» επεσήμανε.

«Ήμουν συνέχεια δεμένος. Σε αυτούς τους έξι μήνες έκανα μπάνιο τέσσερις φορές κι άλλαξα ρούχα τρεις. Ωστόσο, έτρωγα καλό φαγητό, ενώ με άφηναν να βλέπω τηλεόραση και μου έφερναν κάποια βιβλία και εφημερίδες» είπε ο επιχειρηματίας. 

«Δεν αισθάνομαι μίσος. Όσοι κριθούν ένοχοι θα περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή. Λυπάμαι απλά για αυτούς και τις οικογένειές τους. Όμως, η Δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Και είναι υποχρεωμένη χωρίς συναισθηματισμούς να κρίνει και να επιβάλλει τον νόμο» είπε ο κ. Λεμπιδάκης.

Οι ποινές

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι ποινές που επιβάλλονται στους κατηγορούμενους για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι.

Αναλυτικότερα:

Ο 1ος κατηγορούμενος, ο 44χρονος ιδιοκτήτης μάντρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 2ος κατηγορούμενος, ο 41χρονος από Θεσσαλονίκη, γνωστός με το προσωνύμιο “Σκοπιανός” καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών και 2 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 3ος κατηγορούμενος, ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών και 4 μηνών, με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή πολεμικού όπλου.

Ο 4ος κατηγορούμενος, ο 23χρονος Σφακιανός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

Ο 5ος κατηγορούμενος, ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης, γνωστός ως “παππούς”, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

Ο 6ος κατηγορούμενος, ο 62χρονος μεσίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 7ος κατηγορούμενος – 46χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας και πρώην μέλος του ΣΑΟΡ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 ετών με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.

Ο 8ος κατηγορούμενος, ο 40χρονος, γνωστός ως “φιλόσοφος” καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών και 2 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 9ος κατηγορούμενος, ο 39χρονος κάτοικος Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 11 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με απλή συνεργεία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 10ος κατηγορούμενος – 46χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος Αθηνων καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 ετών και 4 μηνών με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.

Ο 11ος κατηγορούμενος, ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 11 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνεργεία σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο 12ος κατηγορούμενος, ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Mε πληροφορίες από τα ekriti.gr, cretapost.gr και flashnews.gr

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης