Ένοχος για την υπόθεση της Αιξωνής ο Αλ. Λυκουρέζος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 12:43
Ένοχος για την υπόθεση της Αιξωνής ο Αλ. Λυκουρέζος
Ένοχοι κρίθηκαν πριν από λίγη ώρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος (για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50), από τους συνολικά 26 κατηγορουμένους για την υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή στη Γλυφάδα, με πλαστούς και εικονικούς τίτλους, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δήλωσή του για την υπόθεση ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε: «Η απόφαση, όσον αφορά στο αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου, αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης ενώπιον του δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο. Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».

Συνολικά, οι 26 κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν οι εξής:

Οι συμβολαιογράφοι: Σωτηρία Κατσαγιάννη, Δημήτρης Μητρέλης, Κωνσταντίνος Μητρέλης, Σταύρος Παπαδογεωργής, Δέσποινα Σεχιώτη, Μαρία Σοφού, Αθηνά Τσατσαρώνη.

Οι δικηγόροι: Γιώργος Αβραμόπουλος, Βασίλης Αγιασοφίτης, Κωνσταντίνος Λιδορίκης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος-Κόλλιας, Πέτρος Σφαλακάτος.

Ο μηχανικός: Θωμάς Παλαιογιάννης.

Οι επιχειρηματίες: Τζον Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Γεωργίου και η σύζυγός του, Αγγελική Χριστοδουλάκη.

Οι ιδιώτες: Θεόδωρος Δουσαΐτης, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος, Γιώργος Μπασούκος, Ιωάννης Σκιτζής, Χρήστος Τοπούζης, Αναστάσιος Πρίτσας και Δημήτρης Εμμανουηλίδης.  

Το δικαστήριο αθώωσε τους δικηγόρους Κωνσταντίνο Λιδορίκη, Γιώργο Αβραμόπουλο και Δημήτρη Παρασκευόπουλο- Κόλλια και την επιχειρηματία Αγγελική Χριστοδουλάκη, ενώ ανέστειλε την ποινική διαδικασία για τη συμβολαιογράφο Μαρία Σοφού. Ανάμεσα στους υπόλοιπους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ένας μηχανικός και ιδιώτες, οι οποίοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν αδικήματα, όπως απάτη εις βάρος του Δημοσίου, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε αυτά, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/ 1950 περί καταχραστών Δημοσίου.

Το δικαστήριο με την απόφασή του καταδίκασε τα 21 πρόσωπα είτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είτε κατά μετατροπή του, είτε για ορισμένες από τις πράξεις που τους είχαν αρχικά αποδοθεί. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αθωώθηκε από τις κατηγορίες της απάτης και της απόπειρας απάτης επί τω δικαστηρίω, αλλά κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου εις βάρος του Δημοσίου.

Ύστερα από 1,5 χρόνο ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Αθανασίου, είχε προτείνει στην αγόρευσή του να καταδικαστούν όλοι οι κατηγορούμενοι πλην ενός για την υπόθεση της παράνομης αγοραπωλησίας της επίμαχης έκτασης στη Γλυφάδα.

Για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο είχε ζητήσει να καταδικαστεί με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Tελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναγνώρισε ελαφρυντικά, υιοθετώντας και τη σχετική εισαγγελική πρόταση, δέχτηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τα οποία ζήτησε η πλευρά του γνωστού δικηγόρου. Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν και στους άλλους κατηγορουμένους που τα ζήτησαν πλην του δικηγόρου Δημήτρη Παρασκευόπουλου και των επιχειρηματιών Τζον Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνου Γεωργίου. Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών αναμένεται να εκδοθεί έως αργά το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι το κουβάρι αυτής της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, όταν εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που έφερε την υπογραφή της Αντωνίας Ηλία, που «άναβε» το πράσινο φως για τις μετεγγραφές συμβολαίων, προκειμένου να πωληθεί η επίδικη έκταση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 17:22