ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ συμφωνούν στην διοικητική μεταρρύθμιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 20:00
ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ συμφωνούν στην διοικητική μεταρρύθμιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την διεκδίκηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμοιου με αυτό που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην απόφαση που έλαβαν στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων τους, τονίζεται ότι «τάσσονται υπέρ τη διοικητικής μεταρρύθμισης, με βάση όμως την αρχή της εγγύτητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με τον Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Αντίθετα, «απορρίπτουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που επιχειρούν να φέρουν την αυτοδιοίκηση προ τετελεσμένων, δηλώνουν ότι διαφωνούν στην πολιτική ανατροπή του Καλλικράτη και ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική, αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε περίπτωση που δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις που βάλλουν κατά της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ η οποία θα συνεργάζεται για την ανάπτυξη κοινών θέσεων και δράσεων για την επίλυση προβλημάτων της αυτοδιοίκησης, η ανά τρίμηνο κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων τους.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη» και «η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό των τοπικών κοινωνιών και δεν πρόκειται να γίνει λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της και να αποκαλύψει την κρυφή ατζέντα που έχει για τους ΟΤΑ». Ακόμα, σημείωσε ότι κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης «πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, τόσο για το κόστος της επιχειρούμενης αλλαγής και από που θα καλυφθεί αυτό, όσο και για το προσωπικό που θα απαιτηθεί για να την εφαρμόσει».

Την επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν στους μεγάλους δήμους δυνατότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην παρέμβασή του, ενώ τάχθηκε ενάντια στην εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και επικαλέστηκε το παράδειγμα της μητροπολιτικής Ιταλίας, λέγοντας ότι «στην πολιτική αστάθεια από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, αποτέλεσε το ισχυρό αντίβαρο, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κράτους».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο για να ελέγξει τους θεσμούς και σ? αυτό αποσκοπούσε η πρόταση για ορισμό διοικητικών γραμματέων, τους οποίους αποκάλεσε κυβερνητικούς εγκάθετους. Επίσης, τάχθηκε ενάντια στην απλή αναλογική.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθεστωτικές αντιλήψεις και σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση διαθέτει «ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και δεν πρέπει να το σπαταλήσουμε». Ζήτησε δε να «βγει μπροστά η αυτοδιοίκηση με προτάσεις».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ των δυο θεσμών της αυτοδιοίκησης και τάχθηκε υπέρ της πλήρους παραχώρησης στους δήμους των αρμοδιοτήτων για τα απορρίμματα, την πρόνοια και τη μεταφορά των μαθητών. Επίσης, ζήτησε η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει φορολογικές αρμοδιότητες.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική παρέμβαση των θεσμικών αυτοδιοικητικών οργάνων ήταν αδύναμη.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τόνισε ότι μόνο με συναίνεση μπορούν να προχωρήσουν αλλαγές στον « Καλλικράτη», ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης, ζήτησε και οι δυο βαθμοί της αυτοδιοίκησης να είναι «μια γροθιά».

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκ μέρους της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», τόνισε ότι χώρες, που είναι ακόμη και εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία, «είναι σήμερα πιο μπροστά από τη χώρα μας» στα θέματα της αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα μεταξύ των δυο θεσμών.

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να έχει η αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένη πρόταση.

Από την «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, επισήμανε ότι ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγές στον «Καλλικράτη», ακόμη και τώρα η αυτοδιοίκηση δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή η πρόταση είπε, πρέπει να απαντά στο ερώτημα «ποια πρέπει να είναι η Αυτοδιοίκηση»;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 20:00