Για ακόμη μια φορά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου στη Μυτιλήνη, αφού από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκαν εκτεταμένα και πολύωρα επεισόδια, σε διάφορα σημεία του νησιού, μεταξύ μεταναστών που εξεγέρθηκαν και αστυνομικών. 

Όλα ξεκίνησαν στη Μόρια, όπου φιλοξενούνται περίπου 20.000 μετανάστες σε χώρο που έχει προβλεφθεί να διαμένουν μόλις 3.000. Τα σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν σε δύο φάσεις, με την αστυνομία να προχωρά σε 40 προσαγωγές, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη νύχτα μάλιστα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξέσπασε φωτιά σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, ενώ επενέβη η Πυροσβεστική.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτύπησαν οι καμπάνες στη Μόρια

Ένταση προκλήθηκε και μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί επιστρέφοντας από τις  διαδηλώσεις αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός πολιτών βγήκε στους δρόμους.

Ακολούθησε λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών και επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα έχουν προαναγγείλει πως θα προχωρήσουν σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμένεται να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης στη γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Τα αιτήματα των μεταναστών

Βασικό αίτημα της διαμαρτυρία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής και ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν από την Πρωτοχρονιά, όταν και έφτασαν στο νησί.

Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου, με βάση το νέο νόμο περί ασύλου, εξετάζει κατά προτεραιότητα τα αιτήματα όσων εισέρχονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση των αιτημάτων όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί εδώ και πολλούς μήνες.

Υποκινούμενα θεωρεί τα επεισόδια η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως οι αιτούντες άσυλο μετανάστες ετοιμάζονταν να κάνουν κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο χθες έφεραν και την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνηση των επεισοδίων.

«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε» ανέφερε σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια που έγιναν στη Λέσβο υπογραμμίζοντας πως «οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», μεταξύ άλλων.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης