Πάνω από εκατόν σαράντα τόνους καυσόξυλα, διαφόρων ειδών δέντρων, που προήλθαν από παράνομη υλοτόμηση, κατέσχεσε το Δασαρχείο Λάρισας, μέχρι σήμερα, στην περιοχή αρμοδιότητάς του, πολεμώντας τη μάστιγα που χτυπά περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις δασικές περιοχές του νομού.

Το φαινόμενο της παράνομης υλοτόμησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ειδικά φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που, είτε για μεγάλες ποσότητες με προορισμό την εμπορία είτε για μικρότερες ποσότητες για την κάλυψη ατομικών αναγκών τους σε καυσόξυλα, απογυμνώνουν ολόκληρες περιοχές, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην οικονομική δυσχέρεια που βιώνει ο κόσμος, ο οποίος δεν διστάζει πλέον να προβεί σε τέτοιες κινήσεις για να… ζεσταθεί με τις ξυλόσομπες και το τζάκι, αφού το πετρέλαιο έχει φτάσει σε κόστος απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά.

Στο Δασαρχείο Λάρισας έχει σημάνει συναγερμός εδώ και αρκετές ημέρες, με τους υπαλλήλους του να περιπολούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για να σώσουν τα δάση, εντοπίζοντας λαθροϋλοτόμους και κατάσχοντας ποσότητες καυσόξυλων, φτάνοντας ακόμη και σε σύγκρουση με τους δράστες, εκ των οποίων κάποιοι αντιδρούν με θρασύτητα.

Μάλιστα, για την καταστολή του φαινομένου, οργανώνει ολόκληρες επιχειρήσεις, για να πιάσει τους δράστες, σε περιοχές που εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν κρούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δασάρχη Λάρισας κα Φρειδερίκη Αποστόλου, μέσα στο 2011, έχουν υποβληθεί έντεκα μηνύσεις για παράνομη υλοτομία, στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Μέχρι και σήμερα, κατασχέθηκαν οι παρακάτω ποσότητες καυσόξυλων, εκ των οποίων οι περισσότερες τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο καθώς και Νοέμβριο: 51 τόνοι δρυός, 2 τόνοι λεύκης, 1,5 τόνος γαύρου, 7 τόνοι φράξου, 6 τόνοι πλατάνου και 73 τόνοι οξιάς.

Το σύνολό τους ανέρχεται στους 140,5 τόνους καυσόξυλα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και προβλέπεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί μέχρι και να τελειώσει ο χειμώνας.

Το κατασχεμένα καυσόξυλα δημοπρατούνται στον τόπο όπου κατάσχονται, ενώ οι δράστες ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πηγή: εφ. Ελευθερία
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης