Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ σε 350 τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και εταιρειών στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από το 2011 και μετέπειτα, για πρόσωπα και εταιρείες που υπήρχαν ενδείξεις περί μεγάλων αναντιστοιχιών μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία και του επιπέδου διαβίωσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αποκάλυψε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυρίδης, ενώ διευκρίνισε ότι κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν ήδη ανοιχτεί και άλλοι είναι στη διαδικασία ανοίγματος.

Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση εισαγωγέα, που «την τελευταία πενταετία παρουσίασε διαφορά περίπου 5 εκατ. ευρώ», αλλά και ιατρού, ο οποίος τα τελευταία έξι-επτά χρόνια δημιούργησε αντίστοιχο «άνοιγμα» 2 εκατ. ευρώ.

Δεν τα ξεχωρίζουν ούτε οι εμπειρογνώμονες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, πέρα από το άνοιγμα λογαριασμών, το ΣΔΟΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιεί πανελλαδικά ετήσιο τζίρο της τάξης των 20 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα παραποιημένα προϊόντα («μαϊμούδες»), πέραν των ειδών χαμηλού κόστους που πωλούνται παρανόμως από μικροπωλητές.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του κ.Μαυρίδη, οι δημιουργοί «μαϊμούδων» έχουν ανάγει την παραποίηση σε τέχνη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρόκειται για αυθεντικό ή παραποιημένο προϊόν.

Τα προϊόντα μπαίνουν στην Ελλάδα κυρίως από Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, αλλά και από χώρες χαμηλού κόστους, συνήθως κρυμμένα στο έμπροσθεν τμήμα των κοντέινερ ή φορτηγών και καλυμμένα από τα νόμιμα είδη, που βρίσκονται στο όπισθεν μέρος. Το γεγονός αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο, καθώς πρακτικά οι νταλίκες που περνούν τα σύνορα θα έπρεπε να ξεφορτώνονται, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν παράνομο φορτίο.

Περίεργη υπόθεση με εμπλοκή Βούλγαρου εξετάζει το ΣΔΟΕ

Μία από τις υποθέσεις, που εξετάζει τώρα το ΣΔΟΕ, αφορά την περίπτωση μονοπρόσωπης ΕΠΕ, που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Βούλγαρος, η οποία πληρώνει μεν κανονικά του εισαγωγικούς δασμούς για τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που εισάγει (ρούχα, πλακίδια, είδη υγιεινής), αλλά από εκεί και πέρα το νήμα -ως προς τη διάθεση αυτών των προϊόντων- χάνεται. Μέσω Θεσσαλονίκης έχουν εισαχθεί μέχρι σήμερα τέσσερα-πέντε κοντέινερ με προϊόντα και μέσω Πειραιά περίπου 65.

Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, το παραεμπόριο είναι αδύνατον να εκμηδενιστεί, καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα χρήματα που αποφέρει πολλά, αλλά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά εργαλεία προσφέρει ο Ν.3982/11, ο οποίος εισάγει τη δυνατότητα αφενός άμεσης καταστροφής κατασχεθέντων προϊόντων και αφετέρου της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ελέγχου του ΣΔΟΕ στη δημοτική αστυνομία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης