Eντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 17:22
Eντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης
Της Άντζελας Πεΐτση

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των αντιδράσεων από τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, εντείνοντας τις πιέσεις τους για απόσυρση του νέου ασφαλιστικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Αυτό είναι μεταξύ άλλων το καίριο ζήτημα που ζήτησαν κατά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Συγκεκριμένα οι μηχανικοί αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους τον Φεβρουάριο, με αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από «Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς» και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό Αντικείμενο.

Από τη μεριά του ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 καθώς και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, δεν θα γράφουν ηλεκτρονικές συνταγές αλλά θα γράφουν τις συνταγές μόνον σε απλό συνταγολόγιο.

Οι δικηγόροι παρατείνουν την αποχή τους από τα δικηγορικά τους καθήκοντα έως και την 1η Φεβρουαρίου 2014 και αποφάσισαν να μετέχουν στην πανελλαδική απεργία της 4η Φεβρουαρίου 2016, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Tο ΤΕΕ/ΤΚΜ

Σε συνέχεια των αποφάσεων των διοικήσεων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και του συνόλου των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, εργοληπτικών και μελετητικών φορέων των μηχανικών, συνεχίζεται η απεργία όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών και η απόχη τους από Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), από 1/2 έως 5/2/2016.

Στόχος όλων των αγωνιστικών δράσεων των μηχανικών είναι η αποτροπή ψήφισης αυτού του σ/ν που «καταστρέφει το Ταμείο των Μηχανικών, τον Κλάδο συνολικά, και ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και του λαού».

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του Ασφαλιστικού που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ολοκληρώσαμε ένα πρώτο κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση όπου παρουσιάσαμε την θέση μας για το εξοντωτικό σχέδιο αλλαγών στο ασφαλιστικό και ζητήσαμε την απόσυρση του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και συνεχίζει:

«Τα πρώτα συμπεράσματα μας είναι τα εξής:

1) Οι πιέσεις των κοινωνικών φορέων λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ανάλογα με την έντασή τους και την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων τους. Κατά συνέπεια οι αδρανέστεροι κλάδοι θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες και επιβαρύνσεις.

2) Θεωρούμε ότι το δίκαιο αίτημα της μετατροπής τμήματος του παλαιού ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο μπορεί να ευοδωθεί καθώς συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επαγγελματικό ταμείο θα δώσει -σε όσους συμμετέχουν- τη δυνατότητα επιπλέον ασφαλιστικής κάλυψης χωρίς τον κίνδυνο της δήμευσης των εισφορών τους, οι οποίες θα εκπίπτουν και από το φορολογητέο εισόδημα.

3) Έγινε δεκτή η διεκδίκηση μας να γίνεται έκπτωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, μετά από τις πρώτες κινητοποιήσεις.

Από Δευτέρα συνεχίζουμε με προειδοποιητική αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις 1 και 3 Φεβρουαρίου. Η μαζική σας συμμετοχή είναι προϋπόθεση επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε περιττό να υπενθυμίσουμε, ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

Και τονίζουν: «Δευτέρα 1/2 και Τετάρτη 3/2, δεν γράφουμε ηλεκτρονικές συνταγές. Οι συνταγές γράφονται σε απλό συνταγολόγιο».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Παράταση από τα δικηγορικά τους καθήκοντα έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων του δικηγορικού κόσμου, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών διαμαρτυρίας τους, κατά των διατάξεων του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που καταργούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όχι μόνο των δικηγόρων αλλά όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ταυτόχρονα οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η ΟΣΕΥ-Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Οι δικηγόροι γνωστοποίησαν πως την ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων της 4/2/2016, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συνηγόρων και ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν παραγωγές και παραλαβές κρατουμένων ΕΚΤΟΣ από έκτακτα ιατρικά περιστατικά καθώς και των παραγραφών και της διασφάλισης του 18μηνου.

Τέλος διευκρινίζεται πως οι αποφυλακίσεις καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες θα πραγματοποιούνται κανονικά. Για τους λόγους αυτούς το εσωτερικό προσωπικό θα λειτουργήσει ως προσωπικό ασφαλείας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, 17:22