Σε κατάσταση αναμονής, με έντονο ωστόσο διπλωματικό παρασκήνιο, βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για την τύχη των πληρωμάτων στα δύο ελληνικά πλοία, τα οποία δέχθηκαν καταδρομική επίθεση των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν, ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Zougla.gr, στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωποι της Ιρανικής πρεσβείας είχαν σύσκεψη για την επίλυση του πολύπλοκου διπλωματικού αλλά και νομικού ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τύχη των τάνκερ και η απελευθέρωση των πληρωμάτων τους,  έχει άμεση σχέση με το ιρανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Pegas»ή «Lana» που είχε καταπλεύσει στον κόλπο της Καρύστου στις 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του 104.134 μετρικούς τόνους crude oil από το λιμάνι Sohar του Ομάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιρανικό Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας, τις οποίες μεταδίδει το Reuters, το «Lana» με οδηγία της ελληνικής κυβέρνησης, δεν κρατείται πλέον και έχει δοθεί εντολή το πετρέλαιο που μεταφέρει να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company». 

Πληροφορία, που διαψεύδουν μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία ή εντολή προς το λιμεναρχείο Καρύστου να αποπλεύσει το δεξαμενόπλοιο, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους 104.134 τόνους πετρελαίου στο «Lana», οι 68.000 τόνοι έχουν μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σκοπό να το ξεφορτώσουν στο Newport του Τέξας. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, στις 8 Ιουνίου έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και ακύρωσε  την κατάσχεση και μετάγγιση του φορτίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy, θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Το «Lana» δεσμεύθηκε στις 19 Απριλίου  με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα «Promsvyazbank» στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. 

Το σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης