Στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται περίπου 150 αποστολές όπλων από τη Φινλανδία με φερόμενο παραλήπτη τις ελληνικές ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα». Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών κάνουν λόγο για αποστολή στη χώρα μας είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά άνω των 200 όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συντάξει δικογραφία με στοιχεία για τουλάχιστον πέντε άτομα τα οποία είναι αναμεμειγμένα σε αυτήν την τροφοδοσία όπλων.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη των ένοπλων οργανώσεων, όπως και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρησιμοποιούν νέους διαύλους τροφοδοσίας με όπλα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και με την υποβοήθηση ατόμων που ποτέ δεν έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές ή θεωρούνται υπεράνω υποψίας…

Έναυσμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μεγάλος αριθμός όπλων τύπου Glock που βρέθηκαν στην κατοχή μελών των «Πυρήνων» ύστερα από έρευνες στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Βόλο, στο Αγρίνιο και σε άλλες περιοχές. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους όπλα κρατούσαν και οι δράστες στις πρόσφατες ληστείες στο Βελεστίνο και στα Μέθανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησαν προ δύο ετών πληροφορίες από τα εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Αυστρία της συγκεκριμένης εταιρείας για την πορεία των όπλων που βρέθηκαν στην κατοχή των «Πυρήνων» και άλλων ένοπλων ομάδων. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στο Ελσίνκι, όπου υπάρχουν ειδικοί νόμοι για τη διακίνηση και τη μετασκευή των όπλων, για να συλλέξει στοιχεία για την αποστολή όπλων από τη φινλανδική πρωτεύουσα προς τη χώρα μας.

Η σύλληψη στην Ορεστιάδα προκάλεσε την περαιτέρω έρευνα

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στη Ν. ΙωνίαΤο ρεπορτάζ του «Βήματος» στέκεται στη σύλληψη της 14ης Φεβρουαρίου στην Ορεστιάδα ενός 48χρονου ο οποίος εργαζόταν ως νοσηλευτής στον Νομό Έβρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο συλληφθείς πιθανόν από κοινού με τον αδελφό του, που διέμενε στην Κρήτη, ηλικίας 39 ετών, ήταν οι κύριοι εισαγωγείς όπλων τύπου Glock στην Ελλάδα μέσω Ιnternet. Τα όπλα φέρονταν να προωθούνταν από τους ίδιους και σε ελληνικές ένοπλες οργανώσεις.

Ο 48χρονος κατηγορήθηκε από τη σύντροφό του, υπήκοο Ρουμανίας, ότι στις 24 Απριλίου 2010 σκότωσε στα Φλογητά Χαλκιδικής τον αδελφό του, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τότε. Οι αστυνομικοί ωστόσο δεν εντόπισαν στοιχεία για επιβεβαίωση αυτής της καταγγελίας, αλλά εκτιμούν ότι «τα δύο αδέλφια ήλθαν σε σύγκρουση για τη διακίνηση των όπλων από τη Φινλανδία».

Εντυπωσιακά τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι με την ίδια μέθοδο στη Φινλανδία δόθηκαν περίπου 150 παραγγελίες για τμηματική αποστολή, σε εξαρτήματα, όπλων Glock, τα οποία μέσω Αλεξανδρούπολης και Κρήτης παραδίδονταν σε μέλη ενόπλων οργανώσεων και σε αγνώστους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ένα… ατελείωτο οπλοστάσιο που μπορεί να τροφοδοτεί με όπλα τις ένοπλες οργανώσεις για χρόνια». Παράλληλα επιχειρείται να διαπιστωθεί «σε ποιο μέρος κρύβονται όλα αυτά τα όπλα».

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εντοπίστηκε διεύθυνση σε περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής που φερόταν ως χώρος παραλαβής των όπλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε στους αρμόδιους εισαγγελείς φάκελο και με άλλους τέσσερις ιδιώτες που εμπλέκονται – χρησιμοποιώντας πλαστά ή πραγματικά στοιχεία – στην εισαγωγή πιστολιών από το Ελσίνκι.

Τις Αρχές ασφαλείας μάλιστα απασχολούν αρκετές περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ με παραγγελίες μέσω Internet. Ανάμεσα σε αυτές ήταν τα 15 φορτία εξαρτημάτων οπλοπολυβόλων που είχαν εντοπισθεί τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το παράνομο οπλοστάσιο στην Αρτέμιδα που ανήκε σε γιατρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης