Εντός του καλοκαιριού αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για τη δυσοσμία στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την έναρξη των δύο μεγάλων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος και συγκεκριμένα του ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της εγκατάστασης του μηχανήματος που δώρισαν τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ για τη διενέργεια μετρήσεων δύσοσμων ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά γνωστοποίησε ότι η ομάδα του ιδρύματος έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες και τις μετρήσεις, ενώ το όργανο που προμηθεύτηκαν τα ΕΛΠΕ εγκαθίσταται τμηματικά. Ένα μέρος του έχει εγκατασταθεί και αναμένεται η πλήρης παράδοσή του στα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια θα γίνουν δοκιμαστικές μετρήσεις και μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσουν συστηματικές μετρήσεις σε τρία σημεία στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Οι ενώσεις που θα στοχεύσουμε είναι 50 στον αριθμό. Θα προσδιορίσουμε το χημικό προφίλ της δυσοσμίας στις τρεις αυτές θέσεις και ανάλογα με το χημικό αυτό προφίλ θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και την πηγή της δυσοσμίας» τόνισε η κα Σαμαρά.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική και σε βάθος προσπάθεια να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πηγές της δυσοσμίας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου γνωστοποίησε ότι, όταν οι κάτοικοι της περιοχής του Ευόσμου και του Κορδελιού διαπιστώνουν δυσοσμία, θα μπορούν να δώσουν το στίγμα στο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών της Περιφέρειας, ώστε να αξιοποιηθεί η πληροφορία αυτή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επανέλαβε ότι εκσυγχρονίζεται ο σταθμός του Κορδελιού, ώστε να μετρά και ενώσεις μεθανίου, ενώ ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας υπογράμμισε ότι μαζί με το πρόβλημα της σχολικής στέγης το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων του δήμου. Ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Σταύρος Στέλλας γνωστοποίησε ότι η εταιρεία κάνει τα αυτονόητα στο πλαίσιο της κοινωνικής της συνεισφοράς στους όμορους δήμους με τις εγκαταστάσεις της και ανέφερε ότι το μηχάνημα κόστους 112.000 ευρώ είναι τελευταίας τεχνολογίας και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης