Ανά νομό και ανά πάροχο θα κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις, για τις οποίες με υπουργική απόφαση καθορίζεται όριο συνταγογράφησης, με στόχο «τη διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Τα κριτήρια θα είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό-ανάγκες αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι «η εποχή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε -και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις- πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν».

«Η πρακτική αυτή οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, μετά την ενοποίησή τους» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης