Έως το μεσημέρι, γιατροί στα νοσοκομεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008, 16:47
Κατερίνα Φάκα
Έως το μεσημέρι, γιατροί στα νοσοκομεία

Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία της χώρας στην καρδιά του καλοκαιριού. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από σήμερα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του 48ωρου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, κάτι τέτοιο είναι από δύσκολο έως αδύνατον, λόγω έλλειψης κονδυλίων για προσλήψεις γιατρών, με αποτέλεσμα από τις 10 Ιουλίου να είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, οι γιατροί κάνουν από έξι έως οκτώ εφημερίες το μήνα, αλλά με το νέο ωράριο εργασίας θα κάνουν δύο εφημερίες το μήνα. Έτσι λοιπόν οι πρωινές βάρδιες θα καλύπτονται, αλλά από το μεσημέρι και μετά δεν θα υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, πρέπει να υπάρξει διακλαδική σύμβαση μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να μην προκληθούν προβλήματα σε βάρος των ασθενών.


Η σύμβαση αυτή θα είναι ατομική για κάθε γιατρό χωριστά, ώστε να ξεκαθαριστούν οι ώρες εργασίας και οι εφημερίες.

Ήδη εκκρεμεί συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, η οποία αναμένεται να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008, 16:47