«Δεν υπάρχει μια ενιαία, μαγική, μεγάλη δράση, που θα έδινε λύσεις σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας, αλλά θα υπάρξουν πολλές επιμέρους δράσεις που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας κατά περίπτωση ή θα άρουν διαρθρωτικές αδυναμίες» τόνισε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, διευκρινίζοντας πως «δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε γενικότερα για την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία κτηνοτροφία».

«Είναι άλλη η αιγοπροβατοτροφία, άλλη η ορνιθοτροφία, άλλη η βοοτροφία, η χοιροτροφία και άλλες μορφές κτηνοτροφίας, όπως η μελισσοκομική κ.λπ. Ακόμα και μέσα σε έναν κτηνοτροφικό κλάδο, είναι άλλη η εκτατική κτηνοτροφία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας σε περισσότερους από 300 κτηνοτρόφους στα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού ανέλυσε τις προοπτικές τις οποίες δημιουργεί η νέα ΚΑΠ για τον κτηνοτροφικό τομέα, το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες των εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ, που είναι η ενίσχυση, η ανάπτυξη, η κοινή οργάνωση της αγοράς και η ασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των βοσκοτόπων.

«Η χώρα μας έδωσε πραγματική “μάχη” στην Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, για τον ορισμό της έννοιας των αξιοποιήσιμων εκτάσεων, αποτρέποντας απώλεια σημαντικών κονδυλίων για την κτηνοτροφία. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το μέγεθος των αξιοποιήσιμων εκτάσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτός των άλλων θα γίνουν και ενεργητικές παρεμβάσεις» επεσήμανε.

Την Παρασκευή ο κ. Τσαυτάρης θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ενώ στις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης