Επαφές Φούχτελ στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012, 14:44
Επαφές Φούχτελ στην περιφέρεια Πελοποννήσου
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιούνται οι επαφές του Γερμανού αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και των συνεργατών τους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, καλωσορίζοντας την αποστολή στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό, τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί από τις επαφές ομοτιμίας που σηματοδοτούν οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα, επί σημαντικών θεμάτων ανάπτυξης, συνεργασίας και διαμόρφωσης ενός κλίματος, παραγωγικής πολιτικής ζύμωσης, για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα δώσουν το στίγμα εξόδου της χώρας από την κρίση.«Η χώρα μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα σωρείας πολιτικών και άλλων παρενεργειών, που οδήγησαν σε Face Loss στη διεθνή κοινότητα» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, για να καταλήξει ότι η πολιτική της εξωστρέφειας στην οποία επενδύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη βάση της σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αποτελέσει μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο Γερμανός αξιωματούχος, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη φιλοξενία, σημείωσε ότι «από τη σύντομη εισήγησή σας κατάλαβα ότι έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχέδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».«Δικός μας στόχος», τόνισε ο κ. Φούχτελ, «είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ, για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να δώσουμε καθοριστικό ρόλο στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες».

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο, σημείωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του ένα μικρό λιθαράκι στην πορεία του έργου που έχει αναλάβει και πως οι περιφερειάρχες πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους.«Η Πελοπόννησος», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, «χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, λόγος για τον οποίο η αποστολή έχει καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για επιτυχία. Ήρθαμε προετοιμασμένοι για αυτό» προσέθεσε με έμφαση και, απευθυνόμενος προσωπικά στον περιφερειάρχη, αναφέρθηκε στο αίτημά της εξεύρεσης εταίρου, για αδελφοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκριση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, «μια επιλογή για σχέση συνεργασίας που επισφραγίζεται και από την επίσκεψη ενός μεγάλου κλιμακίου υψηλών στελεχών της τοπικής κυβέρνησης της Ρηνανίας - Βεστφαλίας που συμπληρώνουν τη γερμανική αποστολή».

Ανταπαντώντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε: «Πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε. Στο διάβα της ιστορίας έχουμε περάσει ως χώρα πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε, τις ξεπεράσαμε. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας είναι η φιλεργατικότητα των ανθρώπων μας και θα τα καταφέρουμε». Τέλος, η εκπρόσωπος του κρατιδίου της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Κατρίν Μπρενέρ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνογερμανική φιλία και τους στενούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Όπως τόνισε, η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λόγια και θεωρίες, η βοήθεια προς τη χώρα δεν είναι μάννα εξ ουρανού, αλλά προέρχεται από φιλικούς εταίρους που θέλουν και θα βοηθήσουν.Η Γερμανίδα αξιωματούχος θύμισε και μια ρήση του Αριστοτέλη που σωστά ξεχωρίζει τις φιλίες συμφέροντος από τις πραγματικές φιλίες. «Εμείς θέλουμε πραγματική φιλία ως εταίροι» υπογράμμισε η Κατρίν Μπρένερ.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, μεταξύ της γερμανικής αποστολής υπό τον κ. Φούχτελ και της ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ συμμετέχουν τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, το προεδρείο της ΠΕΔ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί φορείς της Πελοποννήσου, με αντικείμενο την ελληνογερμανική συνεργασία και κυρίως τη συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Η επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στην Τρίπολη θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας νωρίς το απόγευμα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012, 15:34