Τo «πάρτι» της φοροδιαφυγής καλά κρατεί στη χώρα μας, με καλλιτέχνες, δικηγόρους, αγρότες και επιχειρηματίες να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ από την εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αποκάλυψε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ανέφερε ακόμη ότι από τα 1.700 ταυτοποιημένα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, υπό έλεγχο βρίσκονται μόλις τα 266 τα οποία φέρονται να έχουν αποκρύψει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται η φοροδιαφυγή δικηγόρων, καλλιτεχνών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, σε έλεγχο που έγινε σε 52 αγρότες διαπιστώθηκαν παραβάσεις επιστροφής ΦΠΑ και επιδοτήσεων που θα φέρουν προσδοκώμενα έσοδα 52 εκατομμύρια ευρώ. Από 18 δικηγόρους τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναμένονται έσοδα ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΣΔΟΕ

– 18 δικηγόροι είχαν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ
– 2 καλλιτέχνες δεν εμφάνισαν εισοδήματα 4,2 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 52 αγρότες εισέπραξαν παράνομα 52 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις για προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν.

– Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αδήλωτα έσοδα 29 εκατ. ευρώ.

– 7 φορολογούμενοι απέκρυψαν εισοδήματα 8 εκατ. ευρώ ενώ ήταν υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνεχίζονται εντατικά, σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο και αφορούν σε:

– 150 φορολογουμένους οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις με μηδενικά εισοδήματα, διαπιστώθηκε ότι είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω του 1 εκατ. ευρώ.

– 380 ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών αναψυχής εγγεγραμμένων στο ολλανδικό νηολόγιο.

– 180 φορολογουμένους που αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό και ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

– 54.000 αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι στην Περιφέρεια έχουν εντοπιστεί με μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και παράνομο πλουτισμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημάρχου περιοχής της Πελοποννήσου που διαπιστώθηκε ότι είχε τραπεζικό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ που δεν μπορεί να δικαιολογήσει βάσει των εισοδημάτων του.

– Σε δημοτικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν σκάνδαλα που αφορούν σε μίζες και εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με απευθείας αναθέσεις έργων, κ.λπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης