Με έργα ζωγράφων που καταγράφουν αντιπροσωπευτικά και με σαφήνεια την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τη γενιά του ’30, επαναλειτουργεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων τη Δημοτική Πινακοθήκη – κτήριο Μεταξουργείου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα έργα των Συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης, τα οποία αποτυπώνουν τη θερμή υποδοχή του Ακαδημαϊσμού στο τέλος του 19ου αι., την όψιμη ευθυγράμμιση με τα ανατρεπτικά αιτήματα της μοντερνικότητας και βασικό εκφραστή τη γενιά του ΄30, τους Έλληνες θιασώτες του Εξπρεσιονισμού και του Υπερρεαλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ άλλων έργα των Ηλία Φέρτη (Πορτρέτο Πηνελόπης Λυδάκη), Σπύρου Παπαλουκά (Τοπίο Μυτιλήνης), Γεράσιμου Στέρη (Ορφέας και Ευρυδίκη), Άννας Κινδύνη (Λιμός), Χρήστου Δαγκλή (Τοπίο στο Παρίσι), Ιφιγένειας Λαγάνα (Το εργαστήριο του καλλιτέχνη), Θεοχάρη Μορέ (Χωρίς τίτλο).

Την έκθεση υποστηρίζουν επίσης με έργα τους οι Σπυρίδων Προσαλέντης, Νικόλαος Ξυδιάς, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γεώργιος Ροϊλός, Άγγελος Γιαλλινάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Μπουζιάνης, Γιάννης Μηταράκης, Πάνος Σαραφιανός, Γιώργος Βακιρτζής, και άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες εικαστικοί.

Σημειώνουμε ότι, στο κτήριο με είσοδο από την οδό Μυλλέρου, θα φιλοξενούνται πλέον οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο),
τηλ.: 210 5202421 Στάση Μετρό: Μεταξουργείο,
Ημέρες και ώρες λειτουργίας (νέο ωράριο): Τρίτη 10.00-21.00, Τετάρτη – Πέμπτη-Παρασκευή – Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης