Πατήστε εδώ για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στο 17ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Στα «λευκά» ντύνονται τις τελευταίες ώρες οι περισσότερες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Αττικής, καθώς πυκνή χιονόπτωση συνεχίζει να πέφτει από τις 02.30 τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε:

  • Διόνυσο
  • Π. και Ν. Πεντέλη
  • Δροσιά
  • Κρυονέρι
  • Ροδόπη
  • Σταμάτα
  • Άνοιξη

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, επιστρέφουν οι μαθητές πίσω στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία των δήμων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στις μετακινήσεις των οχημάτων στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Οχήματα, εφοδιασμένα με αλάτι, κινούνται κατά μήκος της Ν.Ε.Ο. από τη γέφυρα της Βαρυπόμπης μέχρι τα τμήματα του οδικού άξονα στο ύψος του Κρυονερίου και του Αγ. Στεφάνου προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης του χιονιού από το οδόστρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, με τα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας να εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους. Από την πλευρά του ο Δήμος Πεντέλης έχει δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων, στο να διατηρηθεί η πρόσβαση στο Νοσοκομείο Παίδων, το οποίο εφημερεύει.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Περιφερειακή οδό Πεντέλη, τη Λεωφ. Πάρνηθας και Διονύσου

Ήδη έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης, από το 414 Γ.Σ.Ν. Νοσοκομείο έως τη διασταύρωση Αγ. Πέτρου, λόγω έντονης χιονόπτωσης και πυκνής ομίχλης.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του 22ου χιλιομέτρου (Τελεφερίκ) προς το καζίνο «Monte Parnes». Πυκνό χιόνι πέφτει και κατά μήκος της Λεωφ. Διονύσου, με την κυκλοφορία να έχει διακοπεί στο τμήμα από το χωριό Ανατολή προς Διόνυσο.

Παράλληλα, απαγόρευση κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα έχει εκδοθεί για την Περιφερειακή Αθηνών – Θηβών, από το ύψος της 4ης χιλιομετρικής θέσης στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου – Αγ. Μερκουρίου στον Ωρωπό.

Με καθυστέρηση το κουδούνι στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό, θ’ ανοίξουν αργότερα τα σχολεία στη Δυτ. Μακεδονία με απόφαση της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, μετά τις 09.00 το πρωί θα μπορούν να προσέρχονται οι μαθητές στα σχολεία στο Αμύνταιο και τη Φλώρινα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στα Γρεβενά η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί για τις 09.30.

‘Έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Εν τω μεταξύ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.

Το τσουχτερό κρύο, το χιόνι και η χαμηλή θερμοκρασία ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και της βόρειας χώρας αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, από το βράδυ της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις τοπικά και ανά διαστήματα θα εκδηλώνονται στην Αττική και την υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπως και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Η θερμοκρασία στα βόρεια προάστια της Αττικής δεν θα ξεπεράσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου, ενώ τόσο σήμερα, Τρίτη όσο και αύριο, Τετάρτη, θα σημειωθεί ισχυρός παγετός ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ολικός.

Έκκληση της ΓΓΠΠ για περιορισμένες μετακινήσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Συγκεκριμένα:

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν
  • Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.
Διαβάστε επίσης:
Τώρα: Χιονόπτωση στα βόρεια προάστια, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, 02:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης