Σημαντικό γεγονός για την Ήπειρο και ειδικά τα Τζουμέρκα χαρακτηρίζεται η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του ανάδοχου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον ιστορικό χώρο του πέτρινου μνημείου που είχε καταρρεύσει την 1η Φεβρουαρίου 2015. Το μήνυμα, όπως τόνισαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είναι πως η συλλογική προσπάθεια, φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα.

Συντονιστής στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό, αποτελεί μια από τις ελάχιστες προσπάθειες, τέτοιου επιπέδου, παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ. Ζορμπά: Το γεφύρι θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρέστη στην τελετή ανάθεσης του έργου, στον χαιρετισμό της έκανε ιστορικές αναφορές στον Άραχθο, στον ρόλο του ποταμιού στην τοπική κοινωνία, στην λαϊκή τέχνη, στις ανθρώπινες ανάγκες απέναντι στη φύση, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η στιγμή της υπογραφής είναι συμβολική και ουσιαστική, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία ο πρώτος κύκλος και μπαίνουμε στην αποκατάσταση του γεφυριού».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων,«οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έρχονται να αναμετρηθούν με τους παλιούς μαστόρους και να ξαναφτιάξουν το γεφύρι. Το γεφύρι, υπογράμμισε η υπουργός, θα αναστηλωθεί και διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές, θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή». Ολοκληρώνοντας η κ. Ζορμπά, επισήμανε πως «τόσο με τους αυτοκινητόδρομους όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, βλέπουμε την άρση των αποκλεισμών, την ενίσχυση της επικοινωνίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους σύγχρονους πρωτομάστορες και μαστόρους, στους καλφάδες και στα τσιράκια τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν χτίζονται γεφύρια προς το παρελθόν, και γέφυρες προς το μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτήρισε ως θαύμα, τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σύμβολο συνεργασίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 7 δημόσιους φορείς που «κατόρθωσαν με τη σύμπραξη και την κοινή πίστη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».

Ο. Γεροβασίλη: Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής ‘Αρτας Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της, είπε πως «κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα. ο γεφύρι ξανακτίζεται, με τη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πολυτεχνείου και τόνισε: «Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται».

Παρόντες στην τελετή υπογραφής σύμβασης, μεταξύ άλλων ήταν βουλευτές της Ηπείρου, παράγοντες της αυτοδιοίκησης τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και εκπρόσωποι του ΤΕΕ Ηπείρου. Για την προσφορά του στην ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών, τιμήθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχιτέκτονας Γιώργος Σμύρης.
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης