Επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 22:28
Επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας
Ξεκίνησαν το βράδυ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, για την επέτειο απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό. Η φετινή επέτειος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια, από τον Ιούλιο του 1912, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν νικηφόρα στη μακεδονική πόλη. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της ακριτικής πόλης, υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και στη συνέχεια τελέστηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός, στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού του πολιούχου της πόλης.

Ακολούθησε λιτανεία του λειψάνου και της εικόνας του Αγίου, στο κέντρο της πόλης, ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική λειτουργία και στις 12 το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφανιών και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας. Το βράδυ της Παρασκευής, εξάλλου, στο χώρο μπροστά από το μητροπολιτικό ναό, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση, με τίτλο: «Με δάκρυ, με αίμα και όραμα», παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Στην εκδήλωση, η οποία θα στηριχτεί στον ήχο και στο φως, θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 100 ερασιτέχνες ηθοποιοί και οι παρευρισκόμενοι θα «ταξιδέψουν» νοερά, από την εποχή της τουρκοκρατίας, μέχρι τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο το μεσημέρι, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, όπου ο Δήμος Φλώρινας, θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε επίτιμο δημότη, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 22:34