Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά το 2018, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί έξι άνθρωποι, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο τους καταδίκασε για τα πλημμελήματα των επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίας-οπλοχρησίας.

Ο φυγόδικος Άκης Θεοδώρου, στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε σε 5 έτη και 9 μήνες ως αυτουργός στην επίθεση από «τάγμα εφόδου» με σιδερολοστούς, πυρσούς, ακόμα και ένα σουβλί, το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2018, με αποτέλεσμα των τραυματισμό έξι παρευρισκόμενων στη «Φαβέλα». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των τραυματιών ήταν η συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, της οποίας άνοιξαν το κεφάλι με λοστό.

Ο συγκατηγορούμενός του Σωτήρης Δεβελέκος, άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, που κρατείται και ήταν παρών στη δίκη, καταδικάστηκε ως συνεργός στις επικίνδυνες σωματικές βλάβες, σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους κατηγορουμένους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να έχει αναστολή η εκτέλεση της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους.

Έτσι, μετά τη δικαστική απόφαση ο Σωτήρης Δεβελέκος οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή.

«Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα έδωσαν μια σκληρή μάχη εκτός έδρας και πέτυχαν την καταδίκη των δύο χρυσαυγιτών. Τον φασισμό θα τον τσακίσει ένα μαζικό εξωθεσμικό αντιφασιστικό κίνημα. Είμαστε περήφανοι για τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας» δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης εξερχόμενος από τα δικαστήρια του Πειραιά, μετά από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στην πολυήμερη ακροαματική διαδικασία τα θύματα περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη δολοφονική επίθεση που κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν. «Πέσαμε κάτω και μας χτυπούσαν μανιωδώς, με λοστούς, με σιδερόβεργες, με τα καπνογόνα. Ήταν οργανωμένη επίθεση, έβλεπα τις φλόγες στο μπουφάν μου και φώναζα “βοήθεια”» ανέφερε ένα από τα θύματα, ενώ συγκλονιστική ήταν η περιγραφή της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, που υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος, αλλά χθες η εισαγγελέας της έδρας Αικατερίνη Μπαρτζάκλη πρότεινε την καταδίκη τους αλλά με μετατροπή της κακουργηματικής απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και την απαλλαγή τους για το κακούργημα του εμπρησμού από τον οποίο κινδύνευσαν άνθρωποι.

Στο ακροατήριο, όπως αναφέρθηκε, ήταν παρών μόνο το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Σωτήρης Δεβελέκος, που κρατείται, ενώ απών ήταν ο συγκατηγορούμενός του Άκης Θεοδώρου, στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής, που διέφυγε τη σύλληψη και διαμένει στη Σουηδία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Στην απολογία του ο Δεβελέκος αρνήθηκε πως συμμετείχε στην επίθεση, υποστηρίζοντας πως ήταν στο Πόρτο Ράφτη με συγγενείς.

Πάντως, δεν έπεισε το δικαστήριο και την εισαγγελέα, καθώς αποτύπωμά του βρέθηκε σε κράνος που έφερε κάποιος από το «τάγμα εφόδου» που βρέθηκε στον χώρο.

Μάλιστα, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Θεοδώρου και ο πατριός του που κατέθεσε ως μάρτυρας, υποστήριξαν πως δεν είχε κράνος, καθώς δεν οδηγεί μηχανή, «καίγοντας» ουσιαστικά τον συγκατηγορούμενό του Σ. Δεβελέκο, του οποίου το αποτύπωμα βρέθηκε στο κράνος…

Υπενθυμίζεται πως ο Δεβελέκος ήταν συνομιλητής του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Λαγού στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Επίσης, είχε αναγνωριστεί ανάμεσα στους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον Νοέμβριο του 2017 τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ευγ. Κουνιάκη, έξω από το Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης