Έπιασαν τους «πειρατές» της Κορίνθου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 13:08
Έπιασαν τους «πειρατές» της Κορίνθου
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν προχθές (18-7-2013) το πρωί στην Κόρινθο και στο Λουτράκι Κορινθίας, αντίστοιχα, δύο άνδρες, ηλικίας 42 και 57 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ επάγγελμα και της νομοθεσίας για την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. 

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πληρεξούσιος δικηγόρος ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μήνυση αφορούσε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συγκεκριμένων ατόμων και διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, από την ψηφιακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή-διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε παράνομα σε άγνωστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης. Με τον τρόπο αυτό, παρείχαν στους χρήστες τη δυνατότητα παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών χωρίς καταβολή συνδρομής στην πάροχο εταιρεία.

Σε έρευνα που έγινε στο κατάστημα που διατηρεί ο 42χρονος στη Κόρινθο, βρέθηκε συνδεδεμένος δορυφορικός δέκτης, με τον οποίο πραγματοποιούνταν η θέαση και ο διαμοιρασμός των συνδρομητικών καναλιών της καταγγέλλουσας εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:

• 53 κάρτες αποκωδικοποίησης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος 
• 20 δικτυακοί ψηφιακοί δέκτες
• μία μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης (USB stick)
• δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι. 

Στη δεύτερη περίπτωση, από την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 57χρονος είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή-διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε παράνομα σε άγνωστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης των συνδρομητικών υπηρεσιών της καταγγέλλουσας εταιρείας.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 57χρονου στο Λουτράκι Κορινθίας παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκε ένας δορυφορικός δέκτης, που χρησιμοποιούνταν για τη θέαση και τον διαμοιρασμό των «κλειδιών» αποκωδικοποίησης.

Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα στην οικία του 57χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
• δύο ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, και στις δύο περιπτώσεις, απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 14:53