Με αισθητή κάθοδο της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια θα περάσει το Σαββατοκύριακο, με κύριο όμως χαρακτηριστικό του καιρού τον ισχυρό παγετό που θα εκδηλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, με τη μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 5 βαθμούς, από -1 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 5 έως 12 στη Νότια Ελλάδα, από 0 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από 3 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, περισσότερο ενισχυμένοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νότια βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι.

Στην Αττική θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 μποφόρ και από το απόγευμα ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πρωινές θερμοκρασίες στην Αττική

Θεσσαλονίκη

Θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν βαθμιαία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από (-1) μείον 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Στη Χαλκιδική θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές, αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανόν να χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 (μείον 4) έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Ο καιρός σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΜΥ στις 08.30 πμ

Στην «κατάψυξη» ο Έβρος

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά στον Έβρο με την πρώτη χιονόπτωση να κάνει την εμφάνισή της ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη. Tα ξημερώματα της Πέμπτης, σύμφωνα με το e-evros.gr, η θερμοκρασία έπεσε ακόμη και στους -10 στον ορεινό όγκο του Σουφλίου. Σε ορισμένες περιοχές χιόνιζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το πρωί όμως λόγω της θερμοκρασίας τα πάντα ήταν παγωμένα.

Όλα τα σχολεία ήταν κλειστά στον κεντρικό και βόρειο Έβρο καθώς σε αυτές τις περιοχές οι δρόμοι ήταν «παγωμένοι».

Για τη λειτουργία των σχολείων σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου:

– Στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ορεστιάδας τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
– Στον Δήμο Διδυμοτείχου τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν.
– Στον Δήμο Σουφλίου θα παραμείνουν κλειστά.
– Σε Φέρες και Πέπλο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόνησσος

Θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και τις Σποράδες και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από τη νύχτα τοπικές βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη, όπου στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 14.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 3 με 5 και στα νότια 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, ο οποίος ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσουν άσχημες καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Από την παραμονή των Χριστουγέννων ο καιρός βελτιώνεται σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια. Όσο για τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό περιμένουμε καλοκαιρία.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Ο καιρός στην Ελλάδα


Ο καιρός στην Ευρώπη


Πρωινές φωτογραφίες από τα χιονοδρομικά κέντρα 


(Λαιλιάς Καταφύγιο σε υψόμετρο 1500 μέτρα)


(3-5 Πηγάδια Κανόνια σε υψόμετρο 1700 μέτρα)


(Βασιλίτσα σε υψόμετρο 1642 μέτρα)

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης