Επικίνδυνη άυξηση κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, 16:59
Ρίτα Μελά
Επικίνδυνη άυξηση κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα
Η χειρότερη χρονιά για το AIDS φαίνεται ότι είναι το 2009, αφού η μάστιγα του αιώνα παρουσιάζει για πρώτη φορά, από το 1998, αυξητικές τάσεις στη χώρα μας.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη φετινή χρόνια.

Τα νούμερα είναι απογοητεύτηκα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 462, από τα οποία 49 (10,6%) αφορούν σε κρούσματα AIDS (νοσούντες).

Μάλιστα, οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί το AIDS προσβάλλει την «καρδιά» του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή τις ηλικίες 25-44 ετών.

Μεταξύ των άμεσων σχεδίων για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αιώνα είναι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στην εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης των πολιτών. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, όπου οι φορείς υγείας, κυβερνητικοί και μη, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με επικεφαλής το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, θα καθιερωθεί η Εθνική Ημέρα για το AIDS, η οποία θα έχει στόχο την προώθηση της ιδέας του προληπτικού ελέγχου, όπως είπε η υπουργός.

Συνολικά από το 1981 έως σήμερα στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί 9.798 άνθρωποι, από τους οποίους οι 7.881 άνδρες και 1869 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την HIV λοίμωξη κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, φαίνεται ότι η νόσος προσβάλλει κυρίως το ανδρικό φύλο (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, 17:30