Συγκλονίζουν οι εικόνες από το 1ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου μετά την κατάρρευση στέγης που συνέβη την περίοδο των Χριστουγέννων και συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές, που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από αυτές τις απαράδεκτες και οπωσδήποτε επικίνδυνες συνθήκες.

Το κτίριο έχει εμφανές πρόβλημα στατικότητας καθώς έχει «πληγωθεί» από σεισμό το 2019 και από τότε δεν έχει μεριμνήσει κανείς να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες στήριξης ή στην μετεγκατάσταση των μαθητών, ώστε να μην κινδυνεύουν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Νέα Ηράκλειο, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και ζητά άμεσα λύση χωρίς να έχει γίνει κάποια παρέμβαση έως τώρα.

Παρέμβαση του Νίκου Μπαρμπούνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν από σχεδόν είκοσι (20) ημέρες φέραμε στη δημοσιότητα ένα πολύ σοβαρό θέμα, την κατάρρευση του στεγάστρου της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου της πόλης μας.
Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας διαπιστώσαμε ότι είχε καταρρεύσει ολόκληρο το τσιμεντένιο στέγαστρο. Είδαμε με τα μάτια μας τους τεράστιους τσιμεντένιους όγκους που κατέρρευσαν και η πρώτη μας σκέψη ήταν «ευτυχώς που το σχολείο ήταν κλειστό για τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Η εικόνα πραγματικά μας άφησε άφωνους.

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του σχολικού συγκροτήματος. Μάλιστα σε μια αίθουσα του εν λόγω κτηρίου διέμενε ο σχολικός φύλακας με την οικογένειά του, οι οποίοι ευτυχώς επίσης δεν τραυματίστηκαν. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται τα γραφεία των καθηγητών, στα οποία έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα υποστυλώματα καθώς και σε αυτό το κτήριο είναι εμφανείς παρόμοιες διαβρώσεις στο στέγαστρό του.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη αίθουσα ακόμα και σήμερα που μιλάμε, 20 ημέρες μετά δεν είναι ούτε περιφραγμένη, ούτε περιορισμένη επαρκώς η πρόσβαση, καθώς έχει τοποθετηθεί ένα πρόχειρο συρματόπλεγμα και μόνο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν περίπου 450 μαθητές, με ένα ετοιμόρροπο κτήριο στον προαύλιο χώρο, το συρματόπλεγμα και η κορδέλα δεν αποτελούν επαρκή μέτρα ασφαλείας.
Πέρα όμως από το συγκεκριμένο κτήριο, πολύ σοβαρά προβλήματα δομικά και στατικά προβλήματα εντοπίζονται στο κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι διδακτικές αίθουσες του σχολείου. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες γεμάτες υγρασία, σοβάδες έτοιμους να πέσουν στα κεφάλια τους και ποιος ξέρει τι άλλα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν.
Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή δείχνοντας χαρακτηριστική ολιγωρία 2,5 χρόνια μετά το σεισμό του Ιουλίου του 2019, ο οποίος «τραυμάτισε» σοβαρά τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα επιβαρύνοντας τα προβλήματα λόγω παλαιότητας, δεν έχει κάνει κανέναν τεχνικό έλεγχο και καμιά επισκευή επί της ουσίας.
–    Είναι απορίας άξιο, έγινε ποτέ στο συγκεκριμένο κτήριο μελέτη στατικής επάρκειας και αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα;
–    Πόσο ασφαλές ή πόσο επικίνδυνο είναι τελικά τα παιδιά να συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα στο συγκεκριμένο σχολείο;
Δυστυχώς, από τον Οκτώβριο του 2020 προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα σε εργασίες επισκευής και αποκατάστασης των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει τα εξής:
•    Ακολουθήστε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
•    Συγκαλέστε την επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
•    Προχωρήστε σε απευθείας ανάθεση υλοποίησης της μελέτης Επισκευής και Αποκατάστασης των Σχολικών Μονάδων.
•    Αναλάβετε τη δαπάνη ως Δήμος και μόλις λάβετε τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας καλύψτε το ποσό.
Φτάσαμε λοιπόν να μπει εργολάβος για να ξεκινήσει επισκευές τον Δεκέμβριο του 2021.
Φτάσαμε να καταρρεύσει το στέγαστρο.
Φτάσαμε στην ώρα μηδέν λοιπόν.

Τι θα πρέπει να γίνει τώρα:

Να προχωρήσουμε σε σύσταση Διαδημοτικής Επιτροπής, την οποία θα απαρτίζουν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Συλλόγων Διδασκόντων αλλά και Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας»,
και η οποία θα ελέγξει όλα τα σχολικά κτίρια με κριτήρια προτεραιότητας την παλαιότητα, αλλά και  εμφανείς ζημιές που χρήζουν άμεσων επισκευών. Στη συνέχεια θα καταγράψει τις ανάγκες και θα τις παρουσιάσει στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων και να εκκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης τους.
Ειδικότερα για το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου προτείνουμε:
1)    Να γίνει άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας του κτηρίου από αρμόδια υπηρεσία.
2)    Σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου.
3)    Ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εκπόνησης «Μελέτης Στατικής Επάρκειας».
4)    Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την κάλυψη της δαπάνης μελέτης και επισκευών που τυχόν χρειαστούν».

Όπως τόνισε στο OPEN, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Γιάννης Μανώλας, η στέγη κατέρρευσε σε σημείο που ήταν η είσοδος των καθηγητών. Κατά τον ίδιο το κτήριο αντιμετωπίζει προβλήματα από τον σεισμό του 2019 και μόνο ένα κομμάτι του συγκροτήματος αποκαταστάθηκε ενώ στα υπόλοιπα οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οι γονείς έχουν θορυβηθεί από το περιστατικό και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ένα κτήριο που φιλοξενεί 450 παιδιά ενώ προ των ευθυνών τους θέτουν και την δημοτική αρχή καλώντας τους αρμοδίου να κινητοποιηθούν άμεσα.

Δήμος Ηρακλείου: Ασφαλείς οι αίθουσες μαθήματος του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής με αποδείξεις

Με αφορμή ρεπορτάζ για την κατάσταση του 1ου Γυμνασίου της πόλης, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διευκρινίζει τα εξής:

Οι σχολικές αίθουσες που χρησιμοποιούνται στην εν λειτουργία πτέρυγα του σχολείου είναι ασφαλείς για την καθημερινή δραστηριότητα του 1ου Γυμνασίου. Αυτό πιστοποιείται από τη σχετική έκθεση του μελετητικού γραφείου πολιτικών μηχανικών που ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου τον έλεγχο του σχολείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020, μετά το πέρας των εργασιών που πραγματοποίησε στην εν λόγω πτέρυγα ο Δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο συγκεκριμένο σημείο ο σεισμός του καλοκαιριού. Η ασφάλεια των αιθουσών της πτέρυγας επικαιροποιείται και επανεπιβεβαιώνεται από το νέο έλεγχο που διεξάγεται αυτό το διάστημα για τον προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου – ανάμεσά τους και το 1ο Γυμνάσιο – στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος που διεκδίκησε και πέτυχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από το «Αντώνης Τρίτσης» (επισυνάπτονται και τα δύο έγγραφα).    

Σε ό,τι αφορά πτώση στεγάστρου κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, αυτή έγινε σε εργοταξιακό χώρο που είχε εκκενωθεί λόγω εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο στις κλειστές, για λόγους ασφαλείας, πτέρυγες του σχολείου, οι οποίες είχαν παρουσιάσει σοβαρές φθορές από τον σεισμό του 2019. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αυτές είχαν εντατικοποιηθεί για να αξιοποιηθεί η περίοδος που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των εορτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης