«Τα αντιφατικά φορολογικά μέτρα δίχως αρχή, μέση και τέλος δημιουργούν ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι οι έμποροι βρίσκονται για ακόμη μία φορά στο φορολογικό δόκανο της κυβέρνησης και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μεταφέροντας την απελπισία τους θα χρησιμοποιήσω την κλασική απάντηση του Μένιππου στην απαίτηση του Χάροντα: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση φαίνεται να προαναγγέλλει την προαποφασισμένη κατάργησή τους από το πρόσφατα επικαιροποιημένο μνημόνιο. Τα αντιφατικά φορολογικά μέτρα δίχως αρχή, μέση και τέλος δημιουργούν ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγές μέχρι 3,2 δις.. Μοιάζει δηλαδή να αγνοείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν το 2009 ανάλογη προσπάθεια κρίθηκε αντισυνταγματική» υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε..

Επιπλέον, ο κ. Κορκίδης θεωρεί ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ουσιαστικά εξουδετερώνει το κίνημα των αποδείξεων, «αφού αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους και με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει η αγορά στα αντικίνητρα που προκάλεσαν στο παρελθόν εκτεταμένη απόκρυψη φορολογητέας ύλης με πολλαπλές παρενέργειες και επιπτώσεις σε όλους».

Κατά την άποψη της Ε.Σ.Ε.Ε., όπως τη διατυπώνει ο πρόεδρός της, η αναζήτηση ανύπαρκτων εσόδων από ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορεί να καλύψει έσοδα που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντίθετα», αναφέρει ο κ. Κορκίδης, «θα προκαλέσει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και την έκρηξη αγανάκτησης της ήδη φοβισμένης μεσαίας τάξης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η καχεξία της αγοράς, σε συνδυασμό με τις αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις, θα αναδείξουν το 2011 ως τη φτωχότερη χρονιά είσπραξης φόρων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και απορούμε από πού και πώς μπορούν να αναμένονται περισσότερα φορολογικά έσοδα από πέρυσι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης