Επιμένει για τις «γερμανικές επανορθώσεις» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, 19:49
Επιμένει για τις «γερμανικές επανορθώσεις» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδος από τους Ναζί εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ομόφωνα την αμέριστη συμπαράστασή του προς την προσπάθεια που καταβάλλει το «Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του και τις σχετικές πρωτοβουλίες που αυτό αναλαμβάνει.

Η διεκδίκηση των οφειλόμενων προς τη χώρα μας, όπως αυτά προσδιορίστηκαν κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946, αποτελεί άσκηση αναφαίρετου και ρητά αναγνωρισμένου δικαιώματός μας ως κυρίαρχου κράτους και όχι φυσικά πράξη επαιτείας. Η καταβολή των εν λόγω επανορθώσεων καλείται να άρει τις καταστρεπτικές για τις υποδομές της χώρας συνέπειες των πολεμικών ενεργειών που εκδήλωσαν εναντίον της Ελλάδας τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Επιπλέον, άμεσα καταβλητέες πρέπει να θεωρούνται και οι αποζημιώσεις προς τα θύματα των ολοκαυτωμάτων που προξένησαν σε βάρος κατοίκων σειράς πόλεων και χωριών τα ως άνω στρατεύματα κατοχής.

Παράλληλα, ανεπίτρεπτη πρέπει να θεωρείται η επιβάρυνση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας με τα ποσά του δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις την υποχρέωσαν να τους παράσχει, ποσά που επιβάλλεται - για λόγους αποκατάστασης της τάξης και της διεθνούς νομιμότητας - να εξοφληθούν.

Η αφαίρεση, τέλος, αρχαιολογικών θησαυρών από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας αποτελεί κηλίδα για την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η οποία θα αρθεί μόνο με την επιστροφή τους στους νόμιμους δικαιούχους.

Για τους λόγους αυτούς: Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να κατευθύνει άμεσα κάθε της ενέργεια προς το σκοπό της καταβολής των οφειλόμενων προς τη χώρα μας, προωθώντας και διεκδικώντας με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και τη διαφύλαξη της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Επιβάλλεται να καταστεί αντιληπτό από τους δανειστές πως είναι και οι ίδιοι οφειλέτες και καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε καταβάλλοντας τα οφειλόμενα, είτε συμψηφίζοντάς τα με τις αξιώσεις τους.

Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη σφαγή του Διστόμου και τις επιδικασθείσες από τα Ελληνικά Δικαστήρια αποζημιώσεις ουδόλως αποδυναμώνει τις πάγιες διεκδικήσεις μας, καθώς δεν υπεισέρχεται στην ουσία του ζητήματος των Γερμανικών επανορθώσεων.

Εκφράζουμε την πίστη μας πως με την καταβολή συστηματικής εκ μέρους μας προσπάθειας θα επιβληθεί εντέλει η διεθνής νομιμότητα και θα αποκατασταθούν ιστορικές αδικίες».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, 19:49