Νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, από το μεσημέρι της Δευτέρας ο καιρός χαλάει εκ νέου με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στην εβδομάδα και συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρούν σε αποκατάσταση των ζημιών. Πλημμύρες στα Χανιά, κατολισθήσεις στη Σάμο, εκριζώσεις δέντρων στα Ιωάννινα, παγωμένα συντριβάνια στη Θεσσαλονίκη και μείον 20 στη Φλώρινα είναι ορισμένες μόνο από τις καταστάσεις που εκτυλίχτηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Με εξαίρεση την πορθμειακή σύνδεση Ρίου – Αντιρρίου οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές συνδέσεις διεξάγονται χωρίς προβλήματα. Απαραίτητη θεωρείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε για τα σημεία όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τριήμερη πρόγνωση του καιρού

Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Σταδιακή βελτίωση του καιρού μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ., νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν, δίνοντας πρόσκαιρες βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, θα επικρατήσουν το Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος πιθανόν στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Σύστημα «Ποσειδών»: Αναλυτική πρόβλεψη για την ταχύτητα των ανέμων στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου

Αναλυτική πρόβλεψη για τη θερμοκρασία ανά την Ελλάδα στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου

Την Κυριακή τοπικές νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και χιόνια στα ορεινά θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα αυτά, τα οποία θα είναι μικρής διάρκειας σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Σύστημα «Ποσειδών»: Αναλυτική πρόβλεψη για την ταχύτητα των ανέμων στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής

Αναλυτική πρόβλεψη για τη θερμοκρασία ανά την Ελλάδα στις 02.00 τα ξημερώματα της Κυριακής

Τη Δευτέρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σταδιακή επιδείνωση από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ παγετός θα εμφανιστεί στα ηπειρωτικά.

Πάγωσαν τα συντριβάνια

Χειμωνιάτικες εικόνες αντίκρισαν το βράδυ της πρώτης ημέρας του χρόνου οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

Το νερό πάγωσε στο συντριβάνι της Εθνικής Άμυνας και σ’ εκείνο που βρίσκεται στα Λαδάδικα απέναντι από τον «Ζύθο», με αποτέλεσμα όμορφοι σταλακτίτες να δημιουργηθούν στην άκρη τους.

«Τρελάθηκαν» τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων στη Φλώρινα

Τσουχτερό είναι το κρύο και στο μεγαλύτερο τμήμα της Φλώρινας, καθώς ο χειμώνας συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στην πόλη της Φλώρινας οι κάτοικοι ανέβασαν στο Facebook φωτογραφίες με τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων τους που έδειχναν την εξωτερική θερμοκρασία.

Το «μείον» κυριαρχεί…

Αποκλεισμός ορεινού οικισμού στη Σάμο

Κατολισθήσεις σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Σάμου σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, που έπληξε το νησί τις τελευταίες ημέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στον επαρχιακό δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου – Μανωλατών, όπου σημειώθηκε κατάπτωση βράχων με αποτέλεσμα να αποκοπεί το χωριό. Άμεσα, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με εντολή του αντιπεριφερειάρχη κ. Κατρακάζου έσπευσαν στο σημείο και για πολλές ώρες χειριστές και υπάλληλοι της περιφέρειας έδιναν αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσουν γρήγορα την κυκλοφορία.

Επίσης, πολλά προβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του νησιού, όπως στον νέο περιμετρικό δρόμο της πρωτεύουσας στα Αυλάκια, ενώ υπήρξαν και συχνές ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Ιωάννινα: «Ιπτάμενα» αντικείμενα και πτώσεις δέντρων στο Εβραϊκό νεκροταφείο

Τα πήρε όλα και τα σήκωσε ο άνεμος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δέντρα εκριζώθηκαν, οροφές ξηλώθηκαν, αιωνόβιο κυπαρίσσι έπεσε στην οροφή Ιερού Ναού και πλήθος αντικειμένων βρέθηκε μέσα σε μια στιγμή σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Ο κίνδυνος τραυματισμού των πεζών παραμένει μεγάλος καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει στο κεφάλι τους κάποιο… ιπτάμενο αντικείμενο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου στεγάζεται η εφορία. Δύο μεγάλα αντικείμενα κρέμονται κυριολεκτικά στην άκρη του κτηρίου στον 3ο όροφο και είναι έτοιμα να πέσουν στο έδαφος με την πρώτη ισχυρή ριπή ανέμου.

Την ίδια στιγμή τεράστιες ζημιές προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης των Ιωαννίνων.

Κυπαρίσσια εκριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε μνήματα, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν στο κτήριο που χρησιμοποιείται για τις νεκρώσιμες ακολουθίες.

Πλημμύρες στα Χανιά

Στην αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και οδικό δίκτυο που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στα Χανιά επικεντρώνεται πλέον ο κρατικός μηχανισμός, με τα προβλήματα να έχουν αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Το «βάρος» των μηχανημάτων της Aντιπεριφέρειας Χανίων έπεσε από το πρωί της Παρασκευής στην αποκατάσταση του δρόμου προς το χωριό Ντερές, που αποκλείστηκε από κατολισθήσεις βράχων. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στον δρόμο προς Ομαλό λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα που καθαρίζουν συνεχώς το οδόστρωμα.

Πέτρες, μικρά βράχια και χώματα υπάρχουν σε πολλά σημεία κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ ζημιές σε πολλά σημεία, όλης της περιφερειακής ενότητας, έχει υποστεί και το οδόστρωμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» πολλές επιχειρήσεις κυρίως σε Πλατανιά, Χανιά και Κίσαμο, καθώς πλημμύρισαν ισόγειοι χώροι και υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Ζημιές υπέστη και το δίκτυο ύδρευσης στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων από Σταλό προς Αγία Μαρίνα, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που είχαν αναφερθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά δέχτηκε 280 κλήσεις και σε 80 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει άμεσα. Στην Κίσαμο έλαβε 90 κλήσεις και χρειάστηκε να επέμβει σε 43 για άντληση υδάτων, ενώ πραγματοποίησε και πέντε διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης