Από το πρώτο τρίμηνο έξαρσης της πανδημίας έως σήμερα, έχει μειωθεί τρομερά ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σε καρκίνο, όχι λόγω μείωσης των περιστατικών εμφάνισης της νόσου, αλλά λόγω του ότι ο κόσμος φοβάται να πάει στο νοσοκομείο, βλέποντάς το ως «εστία κορωνοϊού». «Στην Αμερική, οι μαστογραφίες μειώθηκαν σε ποσοστό 80%, ενώ στην Ελλάδα οι νέες διαγνώσεις καρκίνου σε 40% (το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας)», σύμφωνα με την κα. Χριστοπούλου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης Ροδούλα Κοκκινάκη, δήλωσε στο GRTimes.gr πως «πολλοί ογκολογικοί μας ασθενείς που έχουν ιαθεί, αμελούν τις προληπτικές τους εξετάσεις και το αφήνουν για αργότερα, γιατί φοβούνται να μην κολλήσουν κορωνοϊό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Χριστοπούλου, «ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, χτυπάει αλύπητα» και η έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης «θα μεταφραστεί σε αύξηση θανάτων από καρκίνο, καθώς οι άνθρωποι νοσούν σε πιο προχωρημένο επίπεδο, ενώ αν έκαναν προληπτικές εξετάσεις θα ήταν δυνητικά ιάσιμο».

«Η πανδημία του καρκίνου είναι τεράστια σε σχέση με του κορωνοϊού, υπάρχει εδώ και χρόνια και συνεχίζει», τονίζει η κα. Χριστοπούλου. «Κάθε χρόνο έχουμε 2 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου στην Ευρώπη και 1,4 εκατομμύρια θανάτους» προσθέτει, ενώ αναφέρεται και στη σημαντικότητα της ενημέρωσης και της πρόληψης.

«Το 50% των κρουσμάτων καρκίνου θα αποφεύγονταν αν τροποποιούσαμε συνήθειες μας όπως η άσκηση, η διατροφή, το κάπνισμα, να γίνεται το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας σε νέα κορίτσια αλλά και με δευτερογενή πρόληψη, όπως οι τακτικές εξετάσεις και η προσυμπτωματική διάγνωση. Κατά το 2021, είναι άπειρα τα περιστατικά που λένε «το ήξερα και δεν το έκανα» και είναι αδιανόητο ενώ ζούμε σε εποχή με έκρηξη τεχνολογίας να συμβαίνει αυτό», αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας… στους καρκινοπαθείς

Οι καρκινοπαθείς επλήγησαν ιδιαίτερα από την πίεση που υπήρξε στο Σύστημα Υγείας, καθώς πολλές από τις θεραπείες τους «πήγαν πίσω», λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κα. Χριστοπούλου, «Υπήρξαν καθυστερήσεις στις θεραπείες, έκλειναν μονάδες, νοσηλευτικό προσωπικό μετακινούταν σε μονάδες covid-19. Αυτό είχε κόστος για κάθε μονάδα υγείας».

Επιπλέον, η ανάγκη μελέτης του κορωνοϊού και της ανάπτυξης τεχνολογιών για την καταπολέμησή του, χρειάστηκε μεγάλο μέρος των επενδύσεων που γίνονται για ιατρικούς σκοπούς. «Η πανδημία κοστίζει, πολλά από τα χρήματα που επενδύονται με τις νέες τεχνολογίες, αφορούν τον κορωνοϊό. Αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, ένα σημαντικό μέρος θα ήταν για τον καρκίνο», επεξηγεί η κα. Χριστοπούλου.

 

Πηγή: grtimes.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης