Τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής επισκέφθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του γερμανικού κόμματος SPD στην Βαυαρική βουλή, μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών θεμάτων, οι οποίοι, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Ευρώπη της κρίσης, επιχειρούν να δουν από κοντά την πραγματικότητα και τις συνέπειες των μνημονίων στην ελληνική κοινωνία.

Όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι, κατά τη διάρκεια τις επίσκεψής τους πριν από λίγες ημέρες, η εικόνα που δίνεται για την Ελλάδα τόσο από τα γερμανικά, όσο και από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είναι αρκετά διαστρεβλωμένη. Ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, επιχείρησε να καταλάβουν σαφώς οι γερμανοί βουλευτές πόσο έχει αλλάξει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν υποφέρει «πλέον των ανθρώπινων αντοχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη πρέπει να δει τις κοινωνίες, όχι ως λογιστικούς αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους και να σταματήσει εδώ η λιτότητα που έχει οδηγήσει σε μια, άνευ προηγουμένου, οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση», το μήνυμα του Νίκου Μπάμπαλου.

Χρησιμοποιώντας το Ηράκλειο ως παράδειγμα μιας αστικής πόλης, οι οποία φιλοξενεί πληθυσμό του, λεγόμενου, μικρομεσαίου εισοδήματος, ο δήμαρχος αποτύπωσε τις συνέπειες της κρίσης, αναφερόμενος στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πολιτών που κάνει χρήση των κοινωνικών δομών και των δράσεων αλληλεγγύης του Δήμου.

«Ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τα προγράμματα βοήθειας που τους παρέχει ο Δήμος. Κάθε χρόνο και πιο πολλοί μπαίνουν στη λίστα με τους δικαιούχους έκπτωσης στα δημοτικά τέλη ή σε εκείνους που φιλοξενούν δωρεάν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτοί οι συμπολίτες μας δεν ανήκαν ούτε στο οικονομικό, ούτε στο κοινωνικό περιθώριο. Είναι άνθρωποι που προέρχονται από μέχρι πρόσφατα εύρωστες οικογένειες που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει κατακόρυφα», σχολίασε ο Νίκος Μπάμπαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτενέστερη παρουσίαση των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου έκανε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Οικονομίδης, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Μπαρμπούνης, ανέλυσε την πολιτική ελαφρύνσεων από τέλη και τροφεία που έχει υιοθετήσει ο Δήμος για τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

«Πρέπει να ξέρετε ότι οι απόψεις του κόμματός μας, συχνά απέχουν από την πολιτική γραμμή της καγκελαρίας και του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε. Εμείς έχουμε ταχθεί κατά της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, βλέποντας ότι οι χώρες που έχουν τεθεί σε σχετικό πρόγραμμα ασφυκτιούν», δήλωσε από την πλευρά του ο Χανς Ουρλιχ Πφάφμαν, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Βαυαρικό Κοινοβούλιο.

Ορμώμενος από αυτήν την διαπίστωση, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής ζήτησε από τους γερμανούς βουλευτές να μεταφέρουν τόσο στο κόμμα τους, όσο και στην βαυαρική αλλά και την ομοσπονδιακή βουλή την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να πειστούν όλοι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, άλλες περικοπές, άλλους φόρους.

Επιπλέον, ο Νίκος Μπάμπαλος πρότεινε αυτή η συνάντηση να είναι το πρώτο βήμα σε μια γενικότερη συνεργασία για το καλό της πόλης του Ηρακλείου, που ως βάση θα έχει την υφιστάμενη αδερφοποίηση του Δήμου με τον βαυαρικό Δήμο Μούλντορφ.

Την γερμανική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν: Χανς Ουρλιχ Πφάφμαν, δρ. Λάινους Φούρστερ, Σουζάν Μπίντεφελτ, Ντιάνα Στάχοβιτς, Κρίστοφ Ράμπενσταϊν και Γιοχάνα Βέρνερ Μάγκενντορφερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης