Για την ερευνητική δραστηριότητα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη πορεία των εργασιών της υποδομής και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του, που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά την επίσκεψή του, στο Θησείο.

Τον περιφερειάρχη ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση υποδέχτηκε και ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ ο πρόεδρος του Μ. Πλειώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ενημέρωση για την ερευνητική δραστηριότητα κυρίως στον τομέα της πρόληψης φυσικών καταστροφών που παρείχε ο κ Πλειώνης, ο περιφερειαρχης με αφορμή τη συνεργασία των δύο φορέων επισήμανε: πως στόχος είναι, η ενδυνάμωση του ερευνητικού έργου του Αστεροσκοπείου και η αξιοποίηση του, σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Σ’ αυτό το σημείο επικαλέστηκε και το πρόσφατο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη από την Περιφέρεια, το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ με αντικείμενο την εκπόνηση έρευνας σχετικά με τις εκτιμήσεις κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας πρόκειται για την κατασκευή Αμφιθεάτρου στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ αλλά και παρεμβάσεις αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις στο Λόφο Κουφού Πεντέλης συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα το αμφιθέατρο θα είναι πολλαπλών χρήσεων σε 260 τ.μ. και δυναμικότητας 100 θέσεων ενώ θα πραγματοποιηθούν και έργα ανάπλασης του φυλακίου – θεματικού πωλητηρίου.

Στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 αφορούν στην προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου επιφάνειας 2.511 τ.μ. για τη στέγαση γραφείων και εργαστηρίων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%.

Για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου, εγκρίθηκε ένα πρόσθετο έργο που περιλαμβάνει επίσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων κλιμάκων και ραμπών ΑΜΕΑ κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 910 χιλ. ευρώ.

Τέλος, χρηματοδοτείται η προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου επιφάνειας 118,22 τ.μ. (πλέον υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι) το οποίο περιλαμβάνει εργαστηριακούς χώρους και γραφεία του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), προϋπολογισμού 620 χιλ. ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής 12 μήνες.

Ο κ. Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης επισήμανε ότι η Περιφέρεια αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτεί σημαντικά έργα υποδομής και με την ολοκλήρωση τους το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο ενοποιώντας τις ερευνητικές υποδομές, βελτιστοποιώντας τις ερευνητικές δράσεις του σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την πολιτική προστασία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική συγκέντρωση και αξιοποίηση του ερευνητικού του εξοπλισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης