Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύσσωμες οι τοπικές αρχές και ο λαός της Καβάλας υποδέχθηκαν σήμερα το απόγευμα τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Καβάλα με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας που βάφτισε το 56 μ.Χ. ο απόστολος των Εθνών Παύλος στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού κοντά στη φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων.
   
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Μύρων και Ελβετίας. Στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος.

   
Η πρώτη στάση του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ήταν στη Νέα Καρβάλη όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα του προκατόχου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που έφεραν πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του που όπως είπε εδώ στην Καβάλα συναντάει ένα κομμάτι της πατρίδας της Καππαδοκίας επισημαίνοντας ότι πάντα βρίσκεται στην καρδιά και τη μνήμη όλων.
   
Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής υποδέχθηκε τον Παναγιότατο στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και του απηύθυνε το θερμό καλωσόρισμα εκ μέρους όλων των Καβαλιωτών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκρυψε τη χαρά του από την παρουσία της 12χρονης Παναγιώτας που του έδωσε ένα μπουκέτο αλλά και των μικρών παιδιών που τον έραναν με λουλούδια.
   
 Ο κ. Σιμιτσής στην προσφώνησή του υπογράμμισε πως είναι «εξαιρετική τιμή για όλους μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική πόλη μας που είναι συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της Χριστούπολης και να σας συνοδέψουμε αύριο, βαδίζοντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην περιλάλητη αρχαία Εγνατία οδό, στον ιερό χώρο των Φιλίππων, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστού και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης