Από την Ορεστιάδα μέχρι το Ηράκλειο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου συνοδεύτηκαν από έντονες αποδοκιμασίες και ύβρεις κατά της πολιτικής ηγεσίας, με αρκετά επεισόδια να σημειώνονται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέλαση στην ΑθήναΠολίτες πέταξαν αυγά, μπουκάλια, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών, προχωρώντας παράλληλα σε 300 προσαγωγές, μία ημέρα κατά την οποία τα αστυνομικά μέτρα ήταν πρωτοφανή και δεν είχαν ληφθεί σε καμία άλλη εορτή. Μερίδα της μαθητιώσας νεολαίας που συμμετείχε στην παρέλαση πέρασε τα δικά της μηνύματα για το πολιτικό σύστημα. Αρκετοί έστρεψαν το κεφάλι σε αντίθετη κατεύθυνση από τους επισήμους, ενώ μαθητές στο Ληξούρι δεν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα. Κάποιοι φορούσαν τσιρότα, όπως στην Εύβοια, ενώ λίγοι μαύρα περιβραχιόνια.Mαθητές στο Ληξούρι

Τα κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν τα επεισόδια, αλλά παράλληλα καυτηρίασαν την αστυνομική καταστολή.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έκαναν λόγο για επεισόδια οργανωμένα από πολιτικά κόμματα και ομάδες και για πολιτικές μειονότητες. «Πολιτικά κόμματα ή ομάδες που δεν νιώθουν την ανάγκη να σεβαστούν την εθνική γιορτή και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη του Έθνους είναι προφανώς ανίκανες να αντιληφθούν τη σημασία της εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση και υπέρβαση της κρίσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, Γ. Μιχελάκης, ανέφερε: «Πολιτικές μειοψηφίες απέδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν διστάζουν να κακοποιούν την εικόνα της χώρας, να προσβάλλουν την πλειονότητα των Ελλήνων και να καλλιεργούν συνθήκες διχασμού. Εμπορεύονται τις δυσκολίες που περνά ο λαός, σε βάρος τη Ιστορίας, της Δημοκρατίας και των πραγματικών συμφερόντων της Πατρίδας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα το ΚΚΕ ανέφερε: «Αυτοί που επιβάλλουν σήμερα στο λαό εξαθλίωση και αλυσίδες είναι η πλουτοκρατία, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν, είναι σήμερα οι εχθροί του λαού και όλοι κρίνονται από το τι θέση παίρνουν». Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε δελτίου Τύπου: «Οι εικόνες, τόσο της Αθήνας, όπου η στρατιωτική παρέλαση έγινε χάρη στα ΜΑΤ, όσο και του Ηρακλείου, όπου η στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε λόγω μερικών δεκάδων “αγανακτισμένων”, μας είναι εξίσου απωθητικές». «Αμφότερες προσβάλουν τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης. Δεν θέλουμε ούτε την καγκελόφρακτη δημοκρατία, ούτε το “μπάχαλο” που εξ’ αντικειμένου υπονομεύει τη δημοκρατία» καταλήγει.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για « πρωτοφανή αστυνομοκρατία και δημιουργία ”υγειονομικών ζωνών” σε όλη την Ελλάδα που πιστοποιεί την τεράστια απόσταση η οποία χωρίζει την κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό» αναφέρει  σε ανακοίνωσή του για τις παρελάσεις. «Ντροπή για τη Δημοκρατία και προσβολή της εθνικής επετείου» χαρακτήρισε το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κοινωνικής Συμφωνίας Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε ως «σκέτο παραλογισμό την τάση να μην εορτάζονται ελεύθερα με παρουσία των πολιτών οι αγώνες των Ελλήνων υπέρ της ελευθερίας, αλλά μόνο ενώπιον επισήμων και της αστυνομίας». «Είναι αδιανόητο ο φόβος από τη δράση ορισμένων ακραίων ομάδων να γονατίζει τη δημοκρατία», τόνισε σε δήλωσή του.
«Οι παρελάσεις δεν προσφέρονται για τα διχαστικά, μικροκομματικά παιχνίδια μειοψηφιών. Είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που γιορτάζουν ενωμένοι οι Έλληνες και σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με μπάρες και ΜΑΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για την καλύτερη παρέλαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Oι εορτασμοί και τα επεισόδια σε όλη την Ελλάδα:


(Οργή στην πλατεία για τα αστυνομικά μέτρα)


(Συνθήματα και αποδοκιμασίες στην πλατεία Συντάγματος)

Η Ελληνική Αστυνομία βρισκόταν σε συναγερμό, με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός μόνο στην πρωτεύουσα και να κάνουν προληπτικούς ελέγχους, αλλά και προσαγωγές σε όσους θεωρούσαν ύποπτους.


(Φωτό: σύνθημα σε ρολά καταστημάτων στην Αθήνα)

Σε αστυνομικό κλοιόΣτην Αθήνα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κλέφτες» και «προδότες», λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, συγκεντρωμένοι πολίτες γιουχάισαν τους επισήμους στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθετε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Στην παρέλαση, που διήρκεσε μόνο μισή ώρα, πήραν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απόντες ήταν για πρώτη φορά οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου. Όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες, δεν θα πήγαιναν στην παρέλαση, αντιδρώντας έτσι στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.
 
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Πάτρας, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών Στην ταράτσα της Βουλήςκατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της πόλης που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και μάχες να διεξάγονται σώμα με σώμα. Πανικός επικράτησε όταν η αστυνομία έριξε χημικά κοντά σε κεντρικές καφετέριες γεμάτες κόσμο.

Η μπάντα του δήμου εμφανίστηκε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα, ενώ νωρίτερα η αστυνομία δεν επέτρεπε στους πιστούς να προσέλθουν στην εκκλησία, προκειμένου, όπως εξηγούσαν, να προστατευτούν οι επίσημοι.

Ωστόσο, η ένταση δεν απεφεύχθη ακόμη και κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας.

(Video από τα επεισόδια στην Πάτρα, patrastimes)

(Video από τα επεισόδια στην Πάτρα, pelop.gr)


(Φωτό από τα επεισόδια στην Αγίου Νικολάου)

Στη Λάρισα κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς αποδοκίμαζε έντονα τους επισήμους και καταχειροκροτούσε τους μαθητές, που είτε δεν έστρεφαν το κεφάλι τους στην εξέδρα είτε μούντζωναν τους επισήμους. Την αρχή έκανε μαθητής του 9ου Λυκείου, που… χαιρέτησε με ανοιχτή παλάμη. Ακολούθησαν μαθητές από 9 σχολεία που δεν έστρεψαν το κεφάλι τους δεξιά.


(Φωτό: Μαθητής στρέφει το κεφάλι αντίθετα από την εξέδρα των επισήμων)

(Η παρέλαση στη Λάρισα, video από thessalianews)

Όταν τελείωσε η παρέλαση, οι επίσημοι έφυγαν γρήγορα και οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παρελάσουν, όμως συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα!


(Φωτό: Οδός Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, thebest.gr)

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν και στην πόλη της Κοζάνης. Πολίτες αποδοκίμασαν τον υφυπουργό Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλο:

(Πλάνα από Κοζάνη, kozan.gr)

Εν μέσω αποδοκιμασιών έγινε δεκτός από τους πολίτες της Κοζάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, λίγο πριν ανέβει στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Αρχικά, ο κ. Κουκουλόπουλος έδειχνε να μην ενοχλείτε από την «θερμή» υποδοχή, όμως στη συνέχεια και όταν κάποιος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του, γύρισε προς το μέρος του κάνοντας ένα χαρακτηριστικό νόημα του τύπου: «εμείς θα τα πούμε».

(Δείτε την αντίδραση του Πάρι Κουκουλόπουλου, kozan.gr)

Στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία, ενώ την παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ.Νεκτάριος και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου. Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας είχε ανακονώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στις εκδηλώσεις, ενώ απούσα ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.

Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων, παρέστησαν όμως ο μητροπολίτης κ. Διονύσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Στ. Μποζίκης και ο αντιπεριφερειάρχης.


(Φωτό: από Ζάκυνθος, imerazante)

Στην Κεφαλλονιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος και παρέστη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Μοσχόπουλος. Στη Λευκάδα, με λίγο κόσμο και έντονη αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση, την οποία παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Μαργιέλης.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 200 πολίτες με πανό και τηλεβόες συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα.

(Eπεισόδια και ένταση στη Θεσσαλονίκη, seleo.gr)

Στη Λαμία, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεκάδες πολίτες αποδοκίμασαν κραυγάζοντας τους επισήμους και απωθήθηκαν βίαια από ισχυρή αστυνομική δύναμη, όταν κινήθηκαν εναντίον τους.

(Aντιδράσεις του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για τα συνθήματα,lamiareport)

Στη Βέροια οι προσαγωγές (32) άρχισαν πριν ξεκινήσει η παρέλαση, όταν μία ομάδα πολιτών επιχείρησε να πλησιάσει την εξέδρα των επισήμων. Σημειώνεται ότι δάσκαλοι και καθηγητές είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας πριν και κατά την παρέλαση.

(Ένταση στη Βέροια, laikoura.gr)

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν ξεκινήσει η παρέλαση και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν.


(Φωτό: Διεκόπη η παρέλαση στο Ηράκλειο,cretalive.gr)

Διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου, ενώ πραγματοποίησαν τη δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας.

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στα Χανιά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η παρέλαση για πρώτη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών, καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.

Mία γυναίκα που βρισκόταν στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τη λήξη της παρέλασης, περίπου 200 πολίτες πραγματοποίησαν πορεία προς το Αστυνομικό Μέγαρο, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα τρία άτομα που είχαν προσαχθεί.

Στον Πειραιά, απέναντι από την εξέδρα και πίσω από τα κάγκελα που είχε στήσει η αστυνομία, εκπαιδευτικοί και μέλη πολιτικών οργανώσεων ανήρτησαν πανό και φώναζαν υβριστικά συνθήματα, όπως προδότες, προς τους επισήμους. «Κανείς δεν ζει με 400 ευρώ πάρτε την εξέδρα σας και φύγετε από εδώ» ήταν ένα από τα συνθήματα.


(Φωτό από tvkosmos στη Ρόδο)

Εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν το «παρών» στη Ρόδο, ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες, όταν οι τοπικοί παράγοντες έκαναν κατάθεση στεφάνων. Με υβριστικά συνθήματα αλλά και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έδειχναν να έχουν άγριες διαθέσεις και γρήγορα περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ.

(Ένταση και αποδοκιμασίες στη Ρόδο)

Εν μέσω διαμαρτυριών πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη, ενώ στη Γλυφάδα πολίτες εκσφενδόνισαν αυγά προς την εξέδρα των επισήμων. Παράλληλα, με καθυστέρηση αρκετής ώρας ξεκίνησαν οι παρελάσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια και Γαλάτσι.

Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και σήκωσαν πανό. Στο Άργος, αναρτήθηκαν πανό για την τρόικα κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης.

Στο Ναύπλιο εκτυλίχθηκαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη η παρέλαση στις Σέρρες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε μόνο ένας εκ των επτά βουλευτών του Νομού Σερρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης, ενώ παρέστησαν ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής του τόπου και απόγονοι των Μακεδονομάχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε κυβερνητική εκπροσώπηση.

Νωρίς το πρωί, έγιναν οκτώ προσαγωγές ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς, προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του Νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

Πολλοί μαθητές και πολιτιστικοί σύλλογοι δεν έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον Δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.

Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και μονάδες των ΜΑΤ σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Ξάνθη λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Παρά το γεγονός πως ο χώρος περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας, όπου βρίσκονταν οι επίσημοι, φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν τοποθετηθεί και κάγκελα, οι διαδηλωτές προσέγγισαν τους επισήμους φωνάζοντας συνθήματα, ενώ προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο τον χώρο της παρέλασης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ.

(Ξάνθη: Πλάνα από thrakitoday)

Με μία προσαγωγή και ένταση πριν από τη Δοξολογία ξεκίνησε ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Χαλκίδα. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη, υπό τον φόβο των επεισοδίων. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν έχοντας στο στόμα τους τσιρότα.

(Πλάνα από Χαλκίδα, evianews)

Η ένταση τελικά δεν απεφεύχθη και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε προσαγωγές.

Σε κλίμα αστυνομοκρατίας γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Τρίπολη.

(Αποδοκιμασίες στην Τρίπολη, arcadiavoice)

Όλοι οι μαθητές αγνόησαν φανερά τους επισήμους και αρκετοί από αυτούς έστρεψαν επιδεικτικά το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση.


(Φωτό από lesvosnews, τα νεράντζια εξαφανίστηκαν στη Μυτιλήνη) Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές πολιτών.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής φώναζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης διαδηλωτές στην Ορεστιάδα, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Μετά το τέλος της παρέλασης, οι διαδηλωτές έβγαλαν πανό και προς στιγμή σημειώθηκε ένταση, όταν η αστυνομία τούς ζήτησε να απομακρυνθούν από τον δρόμο. Πάντως, σε γενικότερες γραμμές, ούτε οι διαδηλωτές ούτε η αστυνομία επέλεξαν την πρόκληση, παρά μόνο προς το τέλος της διαμαρτυρίας.

(Πλάνα από thrakinea στην Ορεστιάδα)

Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους καλούσαν τους μαθητές να γυρίσουν το κεφάλι στους επισήμους, ενώ παράλληλα χειροκροτούσαν όλα τα παιδιά.

Μικροσυμπλοκές στην Καλαμάτα

Ένταση σημειώθηκε μετά τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου υπήρξε μικροσυμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας πολιτών, που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου. Με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας αποφεύχθηκε η κλιμάκωση της έντασης.
Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές και μία σύλληψη.


(Φωτό:eleftheriaonline πανό και διαμαρτυρίες στην Καλαμάτα)

Μηνύματα ενότητας και σύμπνοιας από Παπούλια – Παπαδήμο

Την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Με ομόνοια και σύμπνοια θα νικήσουμε για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός δίνει μια σκληρή μάχη, ενώ αναφέρθηκε και στο κίνημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», που εκδηλώθηκε σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως «σημαίνει ότι οι πολλοί αποδέχονται πως ο αγώνας που δίνει ο ελληνικός λαός είναι πολύ σκληρός».

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821, επεσήμανε ότι και τότε «ο ελληνικός λαός με σύμπνοια και ομόνοια, με απόφαση και θάρρος, αποφάσισε να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό, δίνοντας στους Έλληνες ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια». «Τότε κανείς από την πολιτισμένη Ευρώπη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι ξυπόλυτοι Έλληνες θα μπορούσαν να πετύχουν το θαύμα» πρόσθεσε.

(Το μήνυμα του Κάρολου Παπούλια)


(Ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Φ. Πετσάλνικο)

«Όπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο, έτσι και σήμερα θα πετύχουμε» τόνισε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε σημειώνοντας: «Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και στο τέλος θα είμαστε νικητές, γιατί στις πιο δύσκολες στιγμές ο ελληνικός λαός έδειξε το θάρρος και την αποφασιστικότητά του».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι με αποφασιστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη θα κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είναι «η καλύτερη που ζήσαμε ποτέ».


(Aπό αριστερά: Δ. Αβραμόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Μπαμπινιώτης, Μ. Βορίδης)


(Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση)

Ο κ. Αβραμόπουλος, εκτός από αυτή τη φράση, αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που χρειάζεται να γίνουν, αφήνοντας πίσω τα «μικρά» και βάζοντας μπροστά τα «μεγάλα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης