Νέα αναλυτικά στοιχεία γύρω από την εφεύρεσή του παρουσίασε την Πέμπτη ο φυσικός Πέτρος Ζωγράφος στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, παρουσία επιστημόνων και ειδικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζωγράφος άνοιξε τη συσκευή και απέδειξε ότι στο εσωτερικό της δεν υπάρχει μπαταρία ή κάποιο τεχνολογικό τρικ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δουν και να αγγίξουν όλα τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η εφεύρεση και να διαπιστώσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας της. Με ακριβείς μετρήσεις οργάνων καταγράφηκε η ενέργεια που παράγει η συσκευή που «άγγιξε» τα 700 Watt.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ανακοίνωσε ότι διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα ειδικό συνέδριο, ώστε ο εφευρέτης να παρουσιάσει επίσημα τη συσκευή και να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης, παρεμβαίνοντας στη ζωντανή εκπομπή, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα ειδικό συνέδριο, ώστε ο εφευρέτης να παρουσιάσει επίσημα τη συσκευή και να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος. Παρουσία δεκάδων επιστημόνων, ο Πέτρος Ζωγράφος θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την αρχή λειτουργίας της συσκευής, να απαντήσει στις ερωτήσεις, ώστε να γίνει έτσι το επόμενο -μεγάλο- βήμα για την αποδοχή και καθιέρωσή της.


Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή:


Ρεύμα στο σπίτι με 32 ευρώ το δίμηνο

Ο Πέτρος Ζωγράφος παράλληλα ανέλυσε το κόστος λειτουργίας της συσκευής, με βάση τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται, και τα συνέκρινε με το αντίστοιχο κόστος που πληρώνουμε σήμερα στη ΔΕΗ:

«Έστω ότι το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μια συσκευή ισχύος 1 kw αξίζει από 7 έως 8 ευρώ και διαρκεί έναν μήνα. Για ένα σπίτι χρειαζόμαστε διπλάσια ισχύ, δηλαδή δύο συσκευές, άρα 2 επί 8 ίσον 16 ευρώ τον μήνα, επομένως για δύο μήνες θα δαπανήσουμε 2 επί 16 ίσον 32 ευρώ. Στον συλλογισμό αυτόν γίνεται το λάθος της ταύτισης της μονάδας ισχύος kw με τη μονάδα κατανάλωσης κιλοβατώρας. Δεδομένου ότι σε κανένα σπίτι δεν έχουμε συνεχή κατανάλωση επί 24ώρου βάσεως της εγκατεστημένης ισχύος, ο σωστό υπολογισμός με τα παραπάνω ίδια δεδομένα είναι πως πληρώνουμε 32 ευρώ για κατανάλωση 2.880 Kwh (1 kwh επί 2 συσκευές επί 24 ώρες επί 60 ημέρες), συνεπώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι 0,011 ευρώ ανά kwh, όταν η ΔΕΗ χρεώνει το δεκαπλάσιο (0,102 ευρώ ανά kwh)».

Παροχή ενέργειας ίση με… μπαταρία 140 κιλών!

Επί 12 ημέρες το zougla.gr σας μετέδιδε ζωντανά τη λειτουργία της συσκευής που έδινε ρεύμα σε δύο μοτέρ και μία λυχνία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που ανακοινώθηκαν στην εκπομπή και διαπιστώθηκαν και από τους επιστήμονες, το κάθε μοτέρ τράβηξε ρεύμα 0,35 Amber στα 12,8 Volt, δηλαδή 4,48 Watt το καθένα. Η δε λυχνία φωτισμού απορρόφησε 0,43 Amber στα 12,8 Volt κι η ισχύς που απορρόφησε ήταν 5,5 Watt.

Η συνολική ισχύς του συστήματος ήταν 4,48 + 4,48 + 5,5 = 14,464 Watt επί 24 ώρες, δηλαδή 347,136 Wh (βατόρες), επί 12 μέρες, δηλαδή 4.165,632 Wh. Τα 4.165,632 Wh διά 12 Volt είναι ίσα με 347,0833 Ah (αμπερόρια), δηλαδή αντίστοιχη ενέργεια θα έδινε μία μπαταρία των 350 αμπερoρίων, η οποία, για όσους γνωρίζουν, θα είχε βάρος 140 κιλά περίπου, ενώ οι διαστάσεις της καθεμιάς μπαταρίας που θα ζύγιζε 70 κιλά έκαστη θα ήταν 80 εκατοστά μήκος, επί 40 εκατοστά πλάτος, επί 38 εκατοστά ύψος…

Νωρίτερα, στο στούντιο της εκπομπής φιλοξενήθηκε ο άνθρωπος που συγκίνησε το πανελλήνιο, Αντώνης Φωτεινός. Πρόκειται για τον καλλιτέχνη που βλέπει με τα μάτια της ψυχής του και βρέθηκε στο στούντιο για να μας περιγράψει το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του Σταμάτη Γονίδη…

Δείτε τις προηγούμενες εκπομπές:

Παρακολουθήστε την εκπομπή της Πέμπτης, όπου έγινε η πρώτη παρουσίαση της εφεύρεσης

Παρακολουθήστε αναλυτικά τις δοκιμές-παρουσιάσεις στην τηλεόραση της Ζούγκλας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης