Επιστημονικό λάθος στις πανελλήνιες εντοπίζει η Ένωση Φυσικών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012, 16:22
Επιστημονικό λάθος στις πανελλήνιες εντοπίζει η Ένωση Φυσικών
«Επιστημονικά λανθασμένο θέμα», εντόπισε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στα θέματα της Φυσικής, που επέλεξαν για τις εξετάσεις στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, την Παρασκευή 25 Μαΐου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, η Ένωση προχωρά ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας πως δεν επρόκειτο για θέματα πανελληνίων εξετάσεων, αλλά «για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής», ζητώντας «συγνώμη» από τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών:

Τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης.

Το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ’ άπειρον.

Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.

Η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στην βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012, 16:35