Ακολουθεί αυτούσια η καταγγελία που απέστειλε στο zougla.gr o ο Πλοίαρχος Ε.Ν Μπάμπης Λιβαδάς, κάτοικος Σαρωνίδας, σχετικά με «υπερβολικές χρεώσεις» στην τιμολόγηση των λογαριασμών του νερού στην περιοχή του.

«Είμαι συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν και είμαι μόνιμος κάτοικος Σαρωνίδας. Ανήκω κι εγώ στους εκατοντάδες δημότες με υπέρογκους λογαριασμούς του νερού, ανήκω σ’ αυτούς τους οποίους εσείς χωρίς καμία ντροπή αφαιρέσατε το ΑΦΜ, διότι όπως διατείνεστε σας χρωστάω 922,50 για κατανάλωση νερού, για το διάστημα από 01-05-2016 έως 31-08-2016. Ο λογαριασμός αυτός είναι τετραπλάσιος των λογαριασμών των αντιστοίχων λογαριασμών των παρελθόντων ετών και ως εκ του γεγονότος αυτού δεν προκύπτει από πουθενά ότι εγώ έχω καταναλώσει την ποσότητα αυτή του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει εξαιρετική σημασία ότι κατά την διάρκεια της παραμονής μου έξω από την πόρτα του συμβουλίου στο κτήριο του δημαρχείου περίμεναν και άλλα άτομα την σειρά τους, προκειμένου να διαπραγματευθούν κι αυτοί για τον υπέρογκο λογαριασμό τους, οι περισσότεροι απ’ αυτούς έδειχναν άτομα της εργατιάς με την θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους και με το ερωτηματικό στα χείλη, αν το συμβούλιο θα δεχθεί να τους μετριάσει τον υπέρογκο λογαριασμό τους. Επιπρόσθετα αυτοί που ήδη ήταν μέσα στο γραφείο για συμβιβασμό, ακούγονταν ξεκάθαρα οι μεταξύ τους διάλογοι, διότι ο διαχωρισμός του χώρου αναμονής και του γραφείου συμβιβασμών διαχωριζόταν από κόντρα πλακέ. Τα παζάρια έδιναν κι έπαιρναν, οι σύμβουλοι χωρίς αιτιολογία και χωρίς σημείο αναφοράς περί του σωστού, το οποίο δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, απλά προσπαθούσαν πιεστικά να χρεώσουν τον πολίτη το μέγιστο δυνατό ποσό, το οποίο όμως δεν προέκυπτε από πουθενά. Όλο το σκηνικό ήταν απογοητευτικό και τουλάχιστον εμένα, η εν γένει συμπεριφορά των συμβούλων με προϊδέασε αρνητικά.

Κάποια στιγμή ήλθε και η σειρά μου να μπω στο γραφείο για την συνήθη διαδικασία του συμβιβασμού και προκειμένου να φύγω όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου γραφείου, έτσι μπήκα γρήγορα στο θέμα για το οποίο οι σύμβουλοι ήταν ήδη προετοιμασμένοι και προαποφασισμένοι για το ύψος του ποσού με το οποίο θα με χρέωναν. Το συμβούλιο αποτελείτο από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμη άτομα οι οποίοι απ’ ότι κατάλαβα εκτελούσαν εντολές οι οποίες βασίζονταν όχι στην κατά προσέγγιση τεκμαρτή καταναλωθείσα ποσότητα του νερού, ως την πλέον προσεγγίζουσα μέθοδο την οποίαν και οι ίδιοι επικαλούνται στο έντυπο λογαριασμού, αλλά του μεγαλύτερου δυνατού ποσού που θα μπορούσαν οι σύμβουλοι να αποσπάσουν από μένα με σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έφταναν στον ανθρώπινο εξευτελισμό! Η ελάφρυνση του λογαριασμού προσδιοριζόταν από την ίδια την νομοθεσία η οποία αναφέρει ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από τα Διοικητικά δικαστήρια η παρακράτηση δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 40% του συνολικού ποσού. 

Έτσι λοιπόν οι σύμβουλοι μετά του προέδρου είχαν ήδη βγάλει το λογαριασμό 370 Ευρώ, το οποίο προκύπτει από την σχέση 922,50 Χ 40% =369 Ευρώ. Εγώ αντέδρασα και τους είπα ότι, ο Νομοθέτης επειδή δεν μπορεί να γνωρίζει την τεκμαρτή κατάσταση του λογαριασμού του κάθε ενός δημότη χωριστά, η οποία προκύπτει από τους προγενέστερους άγνωστους στον νομοθέτη λογαριασμούς, θέσπισε το 40% ως ελάχιστο όριο, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Εσείς ως Δήμος, ισχυρίζεστε επί του λογαριασμού ότι, «ΧΡΕΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ (ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ – ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ – ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ)». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ των ανωτέρω, η διαφορά η οποία παρουσίασε το υδρόμετρο μου στον υπό συζήτηση λογαριασμό, από τις αντίστοιχες ημερομηνίες προγενέστερων χρόνων, είναι τετραπλάσιες, ως εκ του γεγονότος αυτού ζήτησα από το συμβούλιο και τους πρότεινα την πλέον δίκαιη λύση, η οποία ήταν να προστεθούν οι τιμές των τριών αντίστοιχων προγενεστέρων ετών και να διαιρεθούν δια τρία, ήτοι: 332+163+193/3 = 229 Ευρώ.

Οι λογαριασμοί αυτοί έχουν ως εξής:

30-04-2016 έως 31-08-2016 922 Ευρώ.
30-04-2015 έως 31-08-2015 332 Ευρώ,
01-05-2014 έως 31-08-2013 163 Ευρώ.
30-04-2013 έως 31-08-2013 193,72 Ευρώ.

Οι Σύμβουλοι όμως αντέδρασαν και αντέδρασα κι εγώ και αποτεινόμενος στον πιο αντιδραστικό από αυτούς, ο οποίος στρογγυλοκαθισμένος στην καρέκλα του με έπαρση, μου έδωσε την εντύπωση ότι, «αποκλειόταν να πάει από εργατικό ατύχημα, εκτός και έπεφτε από την καρέκλα του, ή από την τρεχάλα του κατά την προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου» και ως εκ τούτου ήταν εύκολο και διασκεδαστικό το παζάρι για τον κύριο αυτόν, αφού δεν γινόταν εις βάρος της τσέπης του, αλλά εις βάρος της δικής μου τσέπης, η οποία, όπως και πολλών άλλων συμπολιτών έχει μικρύνει κατά το ήμισυ λόγω γνωστών σε όλους μας ειδικών καταστάσεων που μαστίζουν την χώρα μας. Του είπα να προσέχει διότι εγώ δεν είμαι αρνί, αλλά είμαι λύκος!

Το Συμβούλιο επέμενε στα 370 Ευρώ κι’ εγώ κουρασμένος και αηδιασμένος όπως ήμουν, αποδέχτηκα την λύση αυτή προκειμένου να δώσω ένα τέλος στην άθλια αυτή συζήτηση για «νερό» και ενώ πήρα το στυλό στα χέρια μου και ήμουν έτοιμος να υπογράψω αυτό που εκείνοι ήθελαν τα 370 Ευρώ, ο κύριος αυτός, ο «πολλά βαρύς» που μόνο το κομπολόι του έλειπε, μειοψήφησε και μειοψήφησε χωρίς καμία αιτιολογία για την απόφασή του αυτή, απλά γιατί έτσι «γουστάριζε» και ενώ συμφωνούσαν τέσσερις, αυτός για να δείξει ότι είναι εξουσία, ανέδειξε και όλα του τα κόμπλεξ κατωτερότητας από τα οποία διακατεχόταν, χωρίς όμως να ξέρει γιατί, ή, να προτείνει κάτι άλλο αντίστοιχο! Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι σας κύριε Δήμαρχε, ο οποίος δεν είσθε άμοιρος ευθυνών κύριε Δήμαρχε για τα πεπραγμένα των εκάστοτε εκπροσώπων σας, αφού αποτελούν δικές σας επιλογές. παρατρεχάμενων της προεκλογική σας εκστρατείας!

Κύριε Δήμαρχε! Εγώ ως πλοίαρχος ασκούσα εξουσία επί 25 χρόνια μέσα στα πλοία που διοικούσα ως πλοίαρχος, ο οποίος χωρίς να ισχυρίζομαι ότι υπήρξα ο αλάνθαστος, ή, ο αναμάρτητος, μπορώ να ισχυρισθώ ότι όλα αυτά τα χρόνια που διοικούσα ως πλοίαρχος, έμαθα ότι, «όποιος ασκεί εξουσία την οποία του εμπιστεύθηκε το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι εν δυνάμει ενέργειες του είναι σωστές, μέχρι αποδείξεως του εναντίου!». Κύριε Δήμαρχε, αμέσως πιο κάτω παραθέτω φωτογραφικά αποσπάσματα από δημότη του Δήμου Σαρωνικού, τα οποία επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω!

Σελίδες (2&3) της ανωτέρω επιστολής από δημότη του Δήμου Σαρωνικού!



Όταν ο δικηγόρος μου πήγε στο ‘’Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών’’ για να καταθέσει την προσφυγή μου, αυτό που αντίκρισε ήταν απίστευτο! Ουρές για προσφυγές για υπερβολικούς λογαριασμούς του νερού ΜΟΝΟΝ από τον ΔΗΜΟ Σαρωνικού! Οι οποίοι με τις προσφυγές στο χέρι διαμαρτύρονταν και η γραμματέας του Πρωτοδικείου σχολίασε ότι, οι προσερχόμενοι δημότες Σαρωνικού για προσφυγές, είναι τόσοι πολλοί, που θα μπορούσαν να κάνουν και σύλλογο! Ακούτε κ. Δήμαρχε. Κι εδώ τίθεται το εξής απλό ερώτημα; καλά πόσα λάθη μπορεί να γίνουν συμπτωματικά σ ένα Δήμο; Τι συμβαίνει και είναι εκατοντάδες οι προσερχόμενοι για το νερό; Και γιατί δεν συμβαίνει σε άλλους Δήμους; Μήπως πρέπει να παρέμβει ο ‘’ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ’’; διότι η κατάσταση αυτή βαίνει αυξανόμενη και οι πιέσεις εκ μέρους του Δήμου όσον αφορά τους αδικαιολόγητα υπερβολικούς λογαριασμούς, γίνονται ακόμη πιο σκληρές, οι δε μέθοδοι είσπραξης των χρημάτων άκρως εκβιαστικοί, για ένα τόσο ευαίσθητο και αναγκαίο αγαθό όπως είναι το «νερό»!

Κύριε Δήμαρχε σας είχα επισκεφθεί στο γραφείο σας, είμαι ο Πλοίαρχος του Ε.Ν Λιβαδάς Μπάμπης και μάλιστα σας είχα τονίσει ότι, για κάθε είδους αδικήματα των υφισταμένων σας υπεύθυνος είναι πάντα ο καπετάνιος του Καραβιού του (Δήμου) και επειδή οι παράνομες αυτές ενέργειες εκ μέρους του Δήμου του οποίου ηγείσθε είναι Δημοσίας τάξεως, σας καλώ να παρέμβετε άμεσα και να ανακαλέσετε εις την τάξη όλους αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γι αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος των δημοτών σας! Μου απαντήσατε ότι μπορώ να προμηθευτώ από την γραμματεία του Δήμου ένα έντυπο προσφυγής προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση με το Δήμο, αλλά δεν με πληροφορήσατε, ούτε αναφερόταν σε κάποιο σημείο της έντυπης αίτησης, ο αμέσως πιο κάτω κανονισμός ο οποίος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. 



Κύριε Δήμαρχε στον ‘’Πίνακα 3’’ διεκδικείτε την είσπραξη των οφειλομένων χρημάτων εκ μέρους των δημοτών, με νόμους και διατάξεις και ΦΕΚ. Στην έντυπη αίτηση την οποία προμηθεύτηκα από το ισόγειο του Δημαρχείου δεν αναφέρονται πουθενά τα όσα αναφέρονται στους ‘’Πίνακες 5+6’’, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης, εγγράμματος, ή όχι, να γνωρίζει αυτά τα οποία ορίζουν οι νόμοι και οι διατάξεις. Π.χ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στους ‘’Πίνακες 5+6’’, αν κάποιος δημότης έχει λογαριασμό μεγαλύτερο από 590 Ευρώ, τότε είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 400 Ευρώ στο δικηγόρο και 100 στον δικαστικό κλητήρα, για να κερδίσει τι; Το χειρότερο όμως κύριε Δήμαρχε είναι ότι, το συμβούλιο του Δήμου σας, το οποίο διαχειριζόταν τις προσφυγές των δημοτών, αν τα αντίγραφα των προσφυγών από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών παραδιδόταν στην γραμματεία του Δημαρχείου από τον ίδιο τον Δημότη και όχι από τον δικαστικό Κλητήρα, αυτό σήμαινε και ήταν γνωστό στο συμβούλιο σας ότι, μια τέτοια προσφυγή δεν είχε καμία τύχη να εκδικαστεί, διότι θα απορριπτόταν για διαδικαστικούς λόγους των ‘’Πινάκων 5+6’’ .

Δηλαδή ο αθώος και εν αγνοία του δημότης Σαρωνικού, προσερχόταν στο συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού να διαπραγματευτεί ως αρνί εν σφαγή, διότι το συμβούλιο εν γνώσει του ότι η προσφυγή του δημότη δεν θα είχε καμία τύχη και θα απορριπτόταν για διαδικαστικούς λόγους βάσει των ‘’Πινάκων 5+6’’, ήταν από πλευράς ισχύος, εν αντιθέσει με τον ανύποπτο και αθώο δημότη ο οποίος διαπραγματευόταν πιστεύοντας ότι, κι αν δεν συμφωνούσε με τις εκβιαστικές προτάσεις του συμβουλίου, τότε ίσως δικαιωνόταν από την απόφαση της προσφυγής του, η οποία όμως δεν επρόκειτο να εκδικαστεί ποτέ! Κύριε Δήμαρχε, πώς να λέγεται αυτή η συμπεριφορά προς τον Δημότη του Δήμου Σαρωνικού;

Ευτυχώς ο νομοθέτης κατάλαβε την αδικία της διάταξης αυτής και επανήλθε με τροποποίηση του άρθρου 20 του νόμου 4446/2016 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 240 / 22-12-2016, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ‘’Πίνακα 7’’, έτσι πλέον ο κάθε δημότης όταν προσφεύγει στα Διοικητικά Πρωτοδικεία για να βρει το δίκιο του, θα μπορεί πλέον να πηγαίνει χωρίς δικηγόρο, μέχρι το ποσόν των 1500 Ευρώ, εν γνώσει των δικαστών οι οποίοι θα δείχνουν κατανόηση και οι δημότες θα βρίσκουν πλέον το δίκιο τους από τις αποφάσεις αυτές! Και τότε κύριε Δήμαρχε θα χάσετε την εισροή χρημάτων προς τον δήμο από υπέρογκους λογαριασμούς και πολύ πιθανόν, δημότες οι οποίοι έχουν αισθανθεί στο πετσί τους την βαρβαρότητα με την οποία ασκούσατε την εξουσία σας εναντίον του, να σας γυρίσουν και την πλάτη στις επόμενες εκλογές. Εγώ προσωπικά τοποθέτησα καπάκι στο μετρητή του νερού και έκτοτε η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ήμισυ και θα προτρέψω και άλλους δημότες να υιοθετήσουν στις ενέργειές μου αυτές. Σας διαβεβαιώνω κ. Δήμαρχε ότι, δεν θα σας λείψω απ’ αυτή τη στήλη!

Κύριε Δήμαρχε αμέσως πιο κάτω παραθέτω φωτογρ. Απόσπασμα απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κύριε Δήμαρχε σας είχα κάνει γνωστό ότι στην κοινότητα Σαρωνίδας, ο υπάλληλος ο οποίος σημειώνει την κατανάλωση του νερού από τον μετρητή, συνοδεύεται πάντα επί 8ώρου βάσεως από τον θείο του, ο οποίος είναι υδραυλικός του Δήμου και ασχολείται με τα υδραυλικά και οι δύο αυτοί κύριοι οργώνουν μαζί την Σαρωνίδα με ένα αγροτικό αυτοκίνητο και από κοινού ως θείος και ανιψιός αλλάζουν και ελέγχουν τους μετρητές ανά πάσα στιγμή και ώρα θέλουν, με αποτέλεσμα ο μετρητής ο δικός μου να υπόκειται στην καλή διάθεση και στην καλή πίστη των δύο αυτών ατόμων, οι οποίοι ως υδραυλικός ο ένας και σημειωτής ο άλλος, έχουν στην διάθεσή τους και την πίτα και το μαχαίρι και δεδομένου ότι ο σημειωτής του μετρητή μου είναι και εξάδελφος του κοινοτάρχη Σαρωνίδας έλεγα μήπως τους επιτρέπατε να φέρουν και την θεία του κοινοτάρχη μαζί, για να γίνουν καρέ του άσσου!

Επειδή κύριε Δήμαρχε είμαι από τη φύση μου λίγο καχύποπτος και δεδομένου ότι, οι ανωτέρω σχέσεις δείχνουν να είναι ασυμβίβαστες σύμφωνα με τον δεοντολογικό κώδικα των ΝΠΔΔ και δεδομένου ότι μου αποστείλατε να πληρώσω λογαριασμό νερού τετραμηνίας 922,5 ευρώ, τετραπλάσιο ποσό του τεκμαρτού των προηγουμένων αντιστοίχων ημερομηνιών και χρόνων, θα αισθανόμουν πολύ πιο άνετα, αν οι τρείς αυτοί φορείς ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι, δεν φτάνει να είναι κάτι σωστό, αλλά πρέπει να φαίνεται και σωστό, ιδιαίτερα σ’ έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η παροχή του αγαθού του νερού! 

Μετά τιμής
Πλοίαρχος Ε.Ν
Λιβαδάς Μπάμπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης