Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προκειμένου να βρεθεί λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες καθώς και μικρούς δήμους της χώρας: τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων από τους δήμους.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος ζητεί από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς σήμερα σταματάει η λειτουργία 256 Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που βρίσκονται στους Δήμους της χώρας και παρέχουν υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά στις Δομές Φτώχειας ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι σήμερα λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί από τα υπουργία Οικονομίας και Εργασίας για τη λειτουργία τους και ότι από αύριο, οι Δομές αυτές δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, μέχρι να ενταχθεί η χρηματοδότησή τους, μέσω των ΠΕΠ, στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για αυτό, αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να δώσει την εντολή στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, ως την οριστική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε ότι αφορά στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων ο κ. Πατούλης αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016.

Με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών, σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες και η ολοκλήρωση της συγκρότησης των μονάδων και οργάνων που είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, παρά τη δέσμευση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, τονίζει, είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση συγκρότηση του Μητρώου της παρ. 8 του άρθρου 221 του Νόμου, που είναι απαραίτητο για τη σύσταση των επιτροπών διαγωνισμών των δήμων για αναθέσεις έργων, μελετών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

«Χωρίς την ύπαρξη αυτού του Μητρώου οι μικροί κυρίως δήμοι δεν μπορούν να δημοπρατήσουν έργα και να αναθέσουν μελέτες, αφού δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών και είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στο Μητρώο. Όσο όμως δεν υπάρχει Μητρώο, κάθε διαγωνιστική διαδικασία έχει παγώσει με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των δήμων».

Ο Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ότι είναι αναγκαίο να δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση των δύο ζητημάτων «καθώς αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης