Αλλάζει «ρότα», επιστρέφοντας και πάλι στην ανάκριση σκέλος της μεγάλης δικογραφίας που αφορά το γνωστό σχέδιο «Πυθία» με τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα και τις τηλεφωνικές υποκλοπές.  

13 χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ξαναγυρνά στα χέρια ανακριτή ο φάκελος που περιλαμβάνεται στη μεγάλη δικογραφία αναφορικά με τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ προκειμένου να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βούλευμά του, έκανε δεκτή την έφεση ενός εκ των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση και διέταξε περαιτέρω έρευνα, «εξαφανίζοντας» ουσιαστικά την παραπομπή σε δίκη τόσο του κ. Καρχιμάκη όσο και των δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ .

Τα δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διακριβωθεί εάν τα έγγραφα που βαρύνουν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και του υπαλλήλους της ΕΥΠ είναι απόρρητα , σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 146 ΠΚ. Και αυτό γιατί η κατηγορία για την οποία είχαν παραπεμφθεί σε δίκη ήταν παραβίαση μυστικών της πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος με ηθικό αυτουργό στην αξιόποινη αυτή πράξη τον κ. Καρχιμάκη.

Το όνομα του Μιχ. Καρχιμάκη ενεπλάκη στην υπόθεση μετά την αναφορά από πρώην υπάλληλο της ΕΥΠ για απόρρητα έγγραφα που είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Ο κ. Καρχιμάκης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τη σε βάρος του κατηγορία, υποστηρίζοντας πρόκειται για “στημένη υπόθεση που κατασκευάστηκε από σκοτεινούς ανθρώπους που βαρύνονται με κακουργηματικές ενέργειες και πράξεις, γεγονός που δεν ελήφθη από κανένα σχεδόν αρμόδιο υπόψη”. Αναφορικά με τα έγγραφα της ΕΥΠ, υποστηρίζει ότι “ουδέποτε βρέθηκαν στην κατοχή μου από την έρευνα που διενεργήθηκε” και καταλήγει: “είναι αδιανόητο, μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στα πρότυπα της μαφίας, να βρίσκουν παραδόξως ανταπόκριση και μάλιστα ιδίως στο χώρο της Δικαιοσύνης που είναι ταγμένη να λειτουργεί έξω από σκοπιμότητες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2017 εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη ο καταζητούμενος Ελληνοαμερικανός πράκτορας William Basil για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας, ο πρώην υπουργός και οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ.

Ύστερα όμως από την τελευταία εξέλιξη, ο φάκελος της δικογραφίας που θα φτάσει στο ακροατήριο θα αφορά μόνο τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα ο οποίος ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του “σχεδίου Πυθία” που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης