Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στη χώρα μας ένα κύμα κακοκαιρίας, που ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο του φετινού χειμώνα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι και παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυροί άνεμοι αλλά και οι χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Μετά από σχεδόν δύο μήνες ανομβρίας, η σημαντική αυτή αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται πως σηματοδοτεί ουσιαστικά και την αλλαγή των καιρικών φαινομένων στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως το πιο ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και δύο ισχυροί αντικυκλώνες στη νότια Ευρώπη δεν αποκλείεται να ενισχύσουν την καιρική αστάθεια και τους επόμενους μήνες. 

Ήδη έχει αρχίσει να χιονίζει σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ το σύστημα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες κατευθύνεται προς τα νότιαΉδη έχει αρχίσει να χιονίζει σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ το σύστημα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες κατευθύνεται προς τα νότια. Οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν ακόμα και μερική χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου. Τα εντονότερα φαινόμενα πάντως φαίνεται να εντοπίζονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
, οι Δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Παράλληλα ήδη λειτουργούν σε πολλές πόλεις της χώρας θερμαινόμενες αίθουσες για τους αστέγους και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως θα αρχίσουν να εξασθενούν από το Σάββατο.Οι χαμηλές όμως θερμοκρασίες θα παραμείνουν έως την Κυριακή με μια σταδιακή αύξηση από τη Δευτέρα. Να σημειωθεί πως τα δεδομένα του καιρού ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τις μεταβολές των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη. 

Δύο ισχυροί αντικυκλώνες επηρεάζουν το κλίμα της Ευρώπης

«Ο καιρός πραγματικά είναι χειμωνιάτικος. Ήρθαν τα κρύα. Ο αντικυκλώνας ο οποίος είχε μπλοκάρει την γενική κυκλοφορία των αέριων μαζών καλά κρατεί. Ο αντικυκλώνας αυτός βρίσκεται στα δυτικά της Ισπανίας κι έτσι οι αέριες μάζες αναγκάζονται να κινηθούνε προς τα βόρεια» αναφέρει στο zougla.gr o Θεόδωρος Καρακώστας,  διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ και προσθέτει: 

«Συνέπεια αυτής της κίνησης ήταν οι εμπλουτισμένες με υδρατμούς αέριες μάζες να δώσουν τη βροχή αυτή που είχε ως αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες στη Βρετανία. Οι αέριες αυτές μάζες κάνοντας τον κύκλο στη Βόρεια Ευρώπη, μέχρι και τις πολικές περιοχές, κατεβαίνουν ανατολικά και καθώς κατεβαίνουν και προς τα νότια επηρεάζουν και την χώρα μας. Πρόκειται για μια ψυχρή αέρια μάζα η οποία κατεβαίνει από βόρεια – βορειοανατολικά της Ελλάδας.

»Η μάζα αυτή άρχισε να επηρεάζει από σήμερα τη βόρεια Ελλάδα, την περιοχή της Θράκης αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Από το απόγευμα χιονίζει στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης. Επίσης χιονοπτώσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Δράμας αλλά και της Καβάλας.

»Το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις πιο έντονες χιονοπτώσεις εντοπίζεται στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της Αττικής. Σχετικά με το κέντρο της Αθήνας ίσως δούμε χιονόνερο και όχι χιόνι διότι οι θερμοκρασίες είναι πάνω από το μηδέν. Θα έχουμε μικροβροχές και χιονόνερο σχεδόν κάθε μέρα στην Αθήνα. Αντιθέτως στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα καλυτερέψει από την Πέμπτη.

»Εντυπωσιακή είναι όμως η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη η οποία θα πέσει κάτω από το μηδέν, μέχρι και -2.

»Στην Αθήνα οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη θα αγγίζουν τους 2 με 3 βαθμούς ενώ μετά τις 2 Ιανουαρίου θα αρχίσει μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλάζει τον καιρό της χώρας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλά και οι αντικυκλώνες επηρεάζουν τον καιρό της χώρας μας. «Η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας έχει εμπλουτιστεί με θερμές και υγρές αέριες μάζες από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Βεβαίως το φαινόμενο τώρα είναι πιο ισχυρό από το 1998. Επομένως οι επιδράσεις αυτές είναι ξεκάθαρες. Το Ελ Νίνιο βοηθάει πάρα πολύ στο θέμα της κλιματικής μεταβολής. Αυτό επηρεάζει οπωσδήποτε τον καιρό μας, τον καιρό στη χώρα μας.


 
»Αυτή τη στιγμή πάνω από τη νότια Ευρώπη δρουν δύο αντικυκλώνες οι οποίοι δημιουργούν μια ανώμαλη κατάσταση του καιρού. Οι αντικυκλώνες αυτοί δεν είναι κάτι το φυσιολογικό για την εποχή.
Αυτός ο συνδυασμός των αντικυκλώνων δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα που επηρεάζει το κλίμα της νότιας και της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου».
τονίζει ο κος Καρακώστας.

Ακούστε τι δηλώνει:

Χιονοπτώσεις στην Αττική και πιθανόν στο κέντρο της Αθήνας

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας επισημαίνει: «Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Τετάρτης και μάλιστα είναι μια κακοκαιρία η οποία μας έρχεται από την Ουκρανία, αφού πέρασε από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Βόρεια Τουρκία.

»Το σύστημα αυτό κατηφορίζει νοτιότερα, χτυπάει τη Θεσσαλονίκη , τη Θεσσαλία και επηρεάζει την Στερεά Ελλάδα. Ισχυρές χιονοπτώσεις περιμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας αλλά και στη βόρεια Πελοπόννησο. Επίσης και στα νησιά περιμένουμε χιονόνερο και χιόνια. Κατά διαστήματα οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές. Όσον αφορά την Αττική, περιμένουμε από Τετάρτη βράδυ προς ξημερώματα Πέμπτης ενίσχυση των ανέμων και χιονοπτώσεις πυκνές πρώτα στην Πάρνηθα από υψόμετρο 1.000 μέτρων και πάνω. Στη συνέχεια χιονοπτώσεις θα έχουμε στα 600 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα θα φτάσουν μέχρι τα 450 μέτρα που σημαίνει ότι θα χιονίσει στα Βίλια, τις Ερυθρές , στον Άγιο Στέφανο, στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό αλλά και στο Καπανδρίτι.
Οι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι και τα 7 μποφόρ».

Ισχυρός παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει έως και -10

«Την Πέμπτη ο χιονιάς θα έρχεται κατά κύματα. Η ένταση των φαινομένων θα αυξάνεται. Χιονοπτώσεις περιμένουμε στα βόρεια της Αττικής , κυρίως από την Αττική Οδό και πάνω. Το βράδυ της Πέμπτης με ξημερώματα Παρασκευής θα σημειωθούν νέες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερο υψόμετρο. Δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Και την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.

»Την Κυριακή περιμένουμε βροχές από τα δυτικά ενώ τα χιόνια θα προωθούνται προς τα βουνά. Όμως θα έχουμε ισχυρό παγετό με θερμοκρασίες από -8 έως και -10», προσθέτει ο γνωστός μετεωρολόγος. 

Aκούστε τι δηλώνει:

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο τα εντονότερα φαινόμενα

«Είναι γεγονός ότι περιμένουμε μια επιδείνωση του καιρού που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή από βορρά προς νότο. Χιονίζει ήδη στις περισσότερες ορεινές περιοχές, κυρίως από την Πίνδο και ανατολικότερα. Χιόνισε και μέσα στη Θεσσαλονίκη. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από εδώ και πέρα είναι τα χιόνια που αρχίζουν να κατεβαίνουν και σε πιο πεδινές περιοχές ενώ θα επηρεάσουν ακόμα και την Αττική. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και την Πέμπτη», τονίζει στο zougla.gr o Αντώνης Λάλος ,διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου προγνώσεων της ΕΜΥ

«Ταυτόχρονα θα χιονίσει και στα ορεινά – ημιορεινά στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς. Κατά τόπους σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα φθάσει και τους -4. Πιο τσουχτερό θα είναι το κρύο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς όπου σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει σε ορισμένες περιοχές -9 αλλά και -10»,δηλώνει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Ακούστε τι δηλώνει: 

Θυελλώδεις βοριάδες που θα φθάσουν τα 8 μποφόρ

Ο Νίκος Καντερές, μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνει:«Τα χαρακτηριστικά που διαβαθμίζουν αυτήν την κακοκαιρία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και το κρύο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα φτάσει μέχρι και τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περισσότερο τη Θεσσαλία αλλά και νοτιότερα, και ακόμη περισσότερο τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν σε ορεινές περιοχές αλλά και χαμηλότερα με θυελλώδεις βοριάδες που θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Είναι η πρώτη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα η οποία και μας επηρεάζει».

Ακούστε τι δηλώνει: 

Στα λευκά Πήλιο, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Φθιώτιδα. Ωστόσο, κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και ιδιαίτερα στο 120 χλμ, στην περιοχή του Μαρτίνου, η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς πάνω από το μηδέν και υπάρχει αραιή βροχόπτωση.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς να έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και αναμένουν να παρέμβουν όταν κριθεί αναγκαίο.

Σε λευκό κλοιό η λίμνη Πλαστήρα:

Έκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι, με την “άφιξη” του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο.

Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.

Χιονίζει στην Ελάτη ΤρικάλωνΧιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Στον Βόλο η θερμοκρασία στις 7 το απόγευμα ήταν στους 7,6 βαθμούς, πέφτει ψιλή βροχή και ο δήμος έχει ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ακόμη και σφοδρή χιονόπτωση, μέσα και στο κέντρο της πόλεως.

Στα λευκά ντύθηκε και η ΈδεσσαΑπό την Πρωτοχρονιά, ανοιχτό θα είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες, στο οποίο θα λειτουργήσουν πλήρως, όλες οι πίστες χιονοδρομίας, καθώς και τα καινούργια lift που εγκαταστάθηκαν προσφάτως.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού και στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για πτώση της θερμοκρασίας να επαληθεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές χιονίζει.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Στα λευκά η λίμνη Πλαστήρα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 19:52

Χιονίζει στην Ελάτη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 17:59

Aσπρίζουν οι Σέρρες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 16:21

Χιονίζει στη Χαλκιδική, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 14:33

Xιονίζει και στην Έδεσσα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 20:57

Ξεκίνησε η λειτουργία των χιονοδρομικών σε Παρνασσό, Καϊμακτσαλάν, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 15:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης