Με την ανάγκη για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία να είναι μεγάλη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων εταιρειών σε τρεις βασικούς κλάδους.

Tουριστικά καταλύματα, μεταποίηση τροφίμων και ποτών και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι τρεις κλάδοι στους οποίους απλοποιούνται οι διαδικασίες έναρξης κύκλου εργασιών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στη διαμορφωθείσα κατάσταση στον χώρο του «επιχειρείν», κάνοντας λόγω για δαιδαλώδεις διαδικασίες που εγκλωβίζουν στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας όσους επιθυμούν να διαθέσουν κεφάλαια στην αγορά μέσω της έναρξης μιας εταιρείας. Όπως υποστηρίζουν, το γεγονός αυτό λειτουργεί αρνητικά για την προσέλκυση επενδυτών, στερώντας νέους πόρους από την ελληνική οικονομία και σημαντικά έσοδα από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προωθεί νομοσχέδιο για διαδικασίες… εξπρές όσον αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς:

  • τουριστικά καταλύματα,
  • μεταποίηση τροφίμων και ποτών και
  • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29 Αυγούστου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση από την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται:

– Η κατάργηση σειράς δικαιολογητικών και διαδικασιών και η αντικατάσταση των αδειών λειτουργίας με απλή γνωστοποίηση.
– Η παύση των προληπτικών ελέγχων πριν από την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης και η μετάθεσή τους έπειτα από το άνοιγμα της εταιρείας. Σε αυτήν την περίπτωση ο επιχειρηματίας οφείλει να φυλάσσει τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι τον έλεγχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι υποχρεώσεις για περιβαλλοντικές μελέτες και για λήψη οικοδομικής άδειας, όπου ισχύουν, δεν καταργούνται ούτε μεταβάλλονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τις καλύτερες πρακτικές από διάφορες χώρες, εναρμονίζοντας επί της ουσίας -με μεγάλη καθυστέρηση- το αδειοδοτικό πλαίσιο με το καθεστώς που ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Νέο πλαίσιο λειτουργίας

Στην πλήρη του εφαρμογή οι γνωστοποιήσεις και η όλη διαχείριση του νέου αδειοδοτικού συστήματος θα γίνονται από ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2018.

Το νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τις καλύτερες πρακτικές από διάφορες χώρες​ της Ε.Ε.Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 διαρκεί και η μεταβατική περίοδος από την ψήφιση νέου νόμου για την έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων για την υπαγωγή μίας οικονομικής δραστηριότητας στο νέο καθεστώς. Αν έως τη λήξη της προθεσμίας οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εκδοθεί, τότε αυτομάτως καταργείται κάθε σχετική άδεια, βεβαίωση, πιστοποιητικό κ.λπ., που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. 

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης