Κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο της εταιρείας Airlift σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, αναστατώνοντας την ήρεμη πόλη των Τρικάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εξωτερική φρουράΠρωταγωνιστές της απόδρασης που εξελίχθηκε σε θρίλερ, ο Παναγιώτης Βλαστός -κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου- και δύο συνεργοί του, οι οποίοι ναύλωσαν το ελικόπτερο με σχέδιο πτήσης Ασπρόπυργος-Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά πριν από τις 17.00, και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών ακούν τον ήχο ενός ελικοπτέρου που προσεγγίζει τη μη κατοικημένη περιοχή. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και αναμένουν με τα όπλα ανά χείρας.

Το ελικόπτερο προσεγγίζει την α΄ πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατείται ο Βλαστός. Οι συνεργοί (Έλληνας που είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, Αλβανός δραπέτης από τις φυλακές Άμφισσας) πετούν μια ανεμόσκαλα με σκοπό να τον μεταφέρουν αιωρούμενο μακριά από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φρουροί πυροβολούν με καλάσνικοφ προειδοποιητικά στον αέρα. Ο βαρυποινίτης προσπαθεί να σκαρφαλώσει, αλλά Ντοκουμέντο: Το ελικόπτερολόγω μιας λανθασμένης κίνησης του πιλότου η σκάλα μπερδεύεται στα συρματόσχοινα, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει από ύψος 6-7 μέτρων και να υποστεί σοβαρό κάταγμα στο χέρι και στο γόνατο. Η δεύτερη προσπάθεια να τον ανασύρουν έπεσε στο κενό.

Εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο καταιγισμός πυρών μεταξύ των δραστών και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Έπεσαν περισσότερες από 300 ριπές, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίζεται ο μηχανικός στο χέρι. Κάπου εδώ μπαίνει τέλος στο οργανωμένο σχέδιο απόδρασης.


Ώρα 20.45, το ελικόπτερο στο προαύλιο των φυλακών



Οι δράστες γάζωσαν υπηρεσιακό όχημα του Υπoυργείου Δικαιοσύνης






πηγή φωτό: sporttrikala

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ελικοπτέρου βρέθηκαν σάκοι με βαρύ οπλισμό και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Κατά την προσπάθεια να προσεγγίσουν τον Βλαστό, οι δύο συνεργοί του πέταξαν όπλα τύπου Glock και ένα πιστόλι φωτοβολίδας.

O πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ. Καρακίτσος περιγράφει την επιχείρηση απόδρασης στη zougla.gr:

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου, περιγράφει στη Ζούγκλα αναλυτικά λεπτό προς λεπτό την απόπειρα απόδρασης, ενώ απευθύνει και έκκληση προς την Πολιτεία για ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης:


Ο δημοσιογράφος Κ. Αργυρούσης περιγράφει το συμβάν στη Ζούγκλα:

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων για να υποβληθεί σε εγχείρηση και ο Βλαστός στο ιατρείο των φυλακών, με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση να απευθύνει έκκληση μέσω της zougla.gr για άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πλάνα από το ελικόπτερο:

Ποιο ήταν το δρομολόγιο του ελικοπτέρου

Το ελικόπτερο νοικιάστηκε τηλεφωνικά και απογειώθηκε νωρίς το απόγευμα από τον Ασπρόπυργο με πρώτη στάση το Πήλιο, από όπου επιβιβάστηκαν οι δύο συνεργοί του Βλαστού, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη (ισχυρίστηκαν ότι το ναύλωσαν για ένα ταξίδι).

Οι δράστες απείλησαν τον πιλότο και τον ανάγκασαν να δηλώσει βλάβη, ώστε να επιστρέψει στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 16.45 ένα ελικόπτερο προσέγγισε το προαύλιο των φυλακών Τρικάλων, αφού έκανε έναν αναγνωριστικό κύκλο, και κατέβηκε σε χαμηλό ύψος. Οι επιβαίνοντες πέταξαν έναν γάντζο για να ξηλώσουν το πλέγμα και έριξαν ανεμόσκαλα προκειμένου να ανέβει ο Παναγιώτης Βλαστός.

Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο. Την πρώτη φορά, το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας νοίκιασε ελικόπτερο της Airlift, ενώ το 2009 (με συνεργάτη τον Ρεζάι) διέφυγε με ελικόπτερο της Interjet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Airlift ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και έχει έδρα τον Ασπρόπυργο. Ιδρύθηκε το 1999 και διαθέτει τέσσερα ελικόπτερα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι υπηρεσίες της είναι εξειδικευμένες και, εκτός από τουρισμό και εναέριες ξεναγήσεις, περιλαμβάνουν μετακινήσεις στελεχών, μεταφορές ειδών και φορτίων (όπως ανταλλακτικά), αεροφωτογραφίσεις (π.χ., απεικονίσεις αρχαιολογικών τόπων ή ιστορικών μνημείων), κινηματογραφήσεις κ.ά.

Τα ελικόπτερα της Airlift χαρακτηρίζονται, μάλιστα, ως πολυτελή και ενοικιάζονται για μεταφορά VIP επιβατών που επιδιώκουν γρήγορες πτήσεις αλλά και το απόρρητο των μετακινήσεών τους, πολυμελών γκρουπ ή στελεχών μεγάλων εταιρειών, τα οποία ετοιμάζουν το βαρύ τους πρόγραμμα με βάση την εξοικονόμηση χρόνου που τους εξασφαλίζει το ελικόπτερο.


Ελικόπτερα της εταιρείας 


Το ελικόπτερο που είχε ενοικιάσει ο Παλαιοκώστας

Η Interjet, συμφερόντων Κοντομηνά, δραστηριοποιείται επιπλέον στη ναύλωση μικρών αεροσκαφών και διαθέτει τρία ελικόπτερα πέντε θέσεων, επιχειρώντας κυρίως με τύπου AS 355 Ecureuil, ενώ το καλοκαίρι θα προστεθούν ακόμα δύο στο δυναμικό της.


To ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές Τρικάλων


Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόπειρα απόδρασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «απετράπη απόδραση του κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτη Βλαστού. Η απόδραση αποπειράθηκε με χρήση εναέριου μέσου (ελικοπτέρου) περίπου στις 17.00, στο οποίο επέβαιναν συνολικά *πέντε άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. 

»Το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγάς του.
Οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης, οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».

* (σ.σ.:. Το Υπουργείο προφανώς εκ παραδρομής αναφέρει πέντε άτομα, καθώς το ελικόπτερο είναι τετραθέσιο και η αστυνομία επιβεβαιώνει τέσσερις συλλήψεις.)

Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν, ενώ τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη τις εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων. Ο υπουργός συνεχάρη θερμά για την αποτροπή της απόδρασης τον διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι «με κίνδυνο της ζωής τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Οι παλαιότερες απόπειρες απόδρασης του Βλαστού

Ο φάκελος του Παναγιώτη Βλαστού στην αστυνομία δημιουργήθηκε πριν από 19 χρόνια, όταν το 1994 καταδικάστηκε ο ίδιος και ο αδερφός του για δύο φόνους που διέπραξαν έξω από νυχτερινό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, τα αδέρφια τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν από τις Αρχές, ενώ το επεισόδιο αφορούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο Παναγιώτης Βλαστός αποφυλακίζεται τέσσερα χρόνια μετά με περιοριστικούς όρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνεται ξανά, αφού τα αδέρφια παραβιάζουν κόκκινο σηματοδότη και ακολουθεί καταδίωξη από την αστυνομία. Στη συμπλοκή τραυματίζεται θανάσιμα ένας αστυνομικός και ο αδερφός του Παναγιώτη Βλαστού, ενώ ο τελευταίος διαφεύγει με μηχανάκι και συλλαμβάνεται από τις Αρχές τέσσερις μήνες μετά.

Οι φυλακές στις οποίες κρατούνταν, ωστόσο, δεν φάνηκε να τον εμποδίζουν στις εγκληματικές του δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων αναφέρονται περιστατικά εκβιασμών σε καταστήματα, καθώς και τοποθετήσεις βομβών. Παρ’ όλα αυτά, αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και το 2007 εντοπίζεται στην Κόρινθο να εισπράττει χρήματα από κατάστημα και στη συνέχεια να πυροβολεί τους ιδιοκτήτες.

Το 2009 καταδικάζεται για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού, απʼ όπου το 2011 επιχείρησε να αποδράσει.

Kαρέ καρέ το χρονικό του περιστατικού

Λίγα λεπτά πριν από τις 17.00, και το ελικόπτερο προσεγγίζει τον χώρο ώστε να παραλάβει τον βαρυποινίτη, σύμφωνα με σχέδιο που θύμιζε τις γνωστές αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Το ελικόπτερο πετούσε επί τουλάχιστον 12 λεπτά πάνω από τις φυλακές και με έναν γάντζο προσπαθούσε να ξηλώσει την περίφραξη του σωφρονιστικού καταστήματος, προκειμένου ο κρατούμενος να καταφέρει να σκαρφαλώσει και να επιβιβαστεί στο όχημα.

Ο δικηγόρος του βαρυποινίτη Φ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε το συμβάν και τον τραυματισμό του κρατουμένου. Όπως επισήμανε, μάλιστα, στη zougla.gr, ο πελάτης του πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για την περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες -εκτός του μηχανικού- δεν υπέστησαν σωματική βλάβη και συνελήφθησαν από αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Υπήρχαν πληροφορίες για την απόδραση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης και για αυτόν τον λόγο ενίσχυσαν τις βάρδιες στις σκοπιές και τοποθέτησαν υψηλότερα συρματοπλέγματα στον περιβάλλοντα χώρο των φυλακών.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στο σημείο έχει σπεύσει και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης, ενώ η όλη αστυνομική επιχείρηση συντονίζεται από τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων ταξίαρχο Γιώργο Σουγλιέρη.

Η επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής: «Στις 16.45 ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα προσέγγισε τις φυλακές Τρικάλων. Οι αστυνομικοί και οι φύλακες δέχθηκαν πυρά από το ελικόπτερο, τα οποία ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να το εξαναγκάσουν να προσγειωθεί σε χώρο δίπλα από τις φυλακές. Οι τέσσερις επιβαίνοντες συνελήφθησαν».

Πηγή φωτό: trikalavoice.gr, trikalanews.gr
Πληροφορίες απο Κώστα Αργυρούση, trikalaola.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης