Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης 

Προς μία προσωρινή λύση και μάλιστα εντός της ημέρας προσανατολίζονται οι αρχές όσον αφορά έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, περίπου 4.000-5.000 άτομα, κυρίως οικογένειες, που έχουν συγκεντρωθεί οικειοθελώς ως φαίνεται στην περιοχή Καρά Τεπέ, στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ LIDL. Ο χώρος αυτός γειτνιάζει και με το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, καθώς και με έναν σταθμό βενζίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί κυρίως οικογένειες οι οποίες έχουν και μικρά παιδιά. Η συγκέντρωση αυτών των ανθρώπων επιτεύχθηκε με διάδοση της πληροφορίας από στόμα σε στόμα και σε οικειοθελή βάση. Οι υπόλοιποι μετανάστες από το σύνολο των 12.700 της Μόριας είναι διεσπαρμένοι στην περιοχή. Η συγκέντρωσή τους θα απαιτήσει ως φαίνεται την κινητοποίηση σημαντικών αστυνομικών δυνάμεων με κλούβες. Αυτός είναι ο λόγος της εσπευσμένης μεταφοράς νέων δυνάμεων της Αστυνομίας στο νησί που συνοδεύονται από κλούβες αλλά και αύρες.

 

Οι 4.000-5.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Καρά Τεπέ θα οδηγηθούν εντός της ημέρας σε έναν περιφραγμένο χώρο όπου θα στηθούν σκηνές. Δεν υπάρχουν υποδομές και η λύση αυτή είναι προσωρινή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο χώρος αυτός έχει έκταση 128 στρεμμάτων και ανήκει στη δικαιοδοσία του στρατού, ενώ δεν είναι μακριά από την τοποθεσία Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περιοχή των σούπερ μάρκετ ελέγχει ελικόπτερο της Αστυνομίας, το οποίο εκτελεί συνεχείς πτήσεις και όλα δείχνουν πως η πρώτη φάση μεταφοράς των συγκεντρωμένων μεταναστών θα εκτελεστεί εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κινητοποίηση κατοίκων σε διάφορα σημεία του νησιού προκειμένου να παρεμποδιστούν αφενός ο καθαρισμός από τα αποκαΐδια και η επαναλειτουργία του καταυλισμού της Μόριας και αφετέρου η δημιουργία-λειτουργία άλλων δομών φιλοξενίας στο νησί. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, των κινητοποιήσεων αυτών ηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι δύο Δήμοι του νησιού και οι δομές της Περιφέρειας.

Οι τοπικές αυτοδιοικητικές ηγεσίες, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αρνούνται συστηματικά να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και απορρίπτουν ασυζητητί κάθε πρόταση για δημιουργία νέας, ασφαλούς και κλειστής δομής φιλοξενίας στο νησί. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής αποκόπηκε ο δρόμος που οδηγεί στο Σίγρι στο δυτικό τμήμα του νησιού, όπου τελικά έδεσε το πλοίο το οποίο είχε καταφθάσει στη Λέσβο για να φιλοξενήσει αριθμό ευάλωτων μεταναστών.

Οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν στο πλοίο να δέσει στο λιμάνι με τη δικαιολογία ότι οι μετανάστες θα μπαινοβγαίνουν και άρα θα υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καταστροφών. Αυτό είναι το μείζον επιχείρημα χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες και στοιχεία. Μία κάθετη άρνηση δηλαδή αποδοχής δομής φιλοξενίας στο νησί και μία παρότρυνση προς την Πολιτεία να δημιουργήσει μία τέτοια δομή αλλού και πάντως όχι στη Λέσβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης