Μετά από οργανωμένη επιχείρηση των Τμημάτων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Δράμα και Κόρινθο, συνελήφθησαν δέκα άτομα -οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαποί- και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τριών ατόμων, γιατί υπέκλεπταν το σήμα του συνδρομητικού καναλιού της NOVA.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν στην παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, αλλά και εξακολουθητική παράβαση του νόμου περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο… hacker ρασοφόρος

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι και ένας παπάς από τη Ρόδο. Σε έρευνα που έγινε στο ξωκλήσι, στη Μονή της Σορωνής, εντοπίστηκε ένας server, ο οποίος διέθετε παράνομα το σήμα της NOVA σε τουλάχιστον 20χρήστες του internet, που είχαν προμηθευτεί «σπασμένα» ηλεκτρονικά κλειδιά αποκωδικοποίησης.

Μεταξύ άλλων συνελήφθη και ένας 34χρονος, κάτοικος της Άνω Ηλιούπολης- Ρόδου. Στο σπίτι του λειτουργούσε εξοπλισμός μέσω του οποίου διαμοίραζε σε άλλους χρήστες τη δορυφορική πλατφόρμα της ΝΟVA, με τη χρήση νόμιμης κάρτας, η οποία είναι δηλωμένη στο σύστημα της εταιρείας στα στοιχεία ατόμου που κατοικεί στους Αγίους Αποστόλους στην πόλη της Ρόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την έρευνα των αστυνομικών, ο server που χρησιμοποιούσε ο 34χρονος βρισκόταν σε λειτουργία, αλλά, λόγω ύπαρξης αγνώστου κωδικού πρόσβασης, δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός πελατών που χρησιμοποιούσε τις παράνομες υπηρεσίες που πρόσφερε.

Η NOVA υπέβαλε τον Ιούλιο του 2009 μήνυση κατ’ αγνώστων για εισαγωγή και διάθεση συγκεκριμένων δεκτών οι οποίοι διέθεταν κάρτα για σύνδεση στο Internet, μέσω της οποίας, παρακολουθούσαν τις παροχές της εταιρείας δωρεάν. Πριν από την υποβολή της μήνυσης, οι τεχνικοί της NOVA προσπάθησαν να εντοπίσουν τη θέση στην οποία βρισκόταν ο server, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε πρόσωπα, κάτι που ανέλαβε να κάνει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά έξι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 48 δικτυακοί δορυφορικοί αποκωδικοποιητές μάρκας DREAMBOX, 14 αναγνώστες ψηφιακών καρτών (Card Reader), 45 κάρτες τύπου “GAMMA”, δύο φορητές συσκευές αποθήκευσης, 28 σκληροί δίσκοι Η/Υ, δύο συσκευές Ethernet Switch και 27 κεντρικές μονάδες Η/Υ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον των κατά τόπων Εισαγγελέων Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας «ΜΟΥΛΤΙΤΣΟΪΣ», το ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση ζημία, η οποία ανερχόταν σε 30.520.000 ευρώ, τα έτη 2008 και 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης