Πένθιμα χτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Κισσάμου – Σελίνου για την απώλεια του γέροντα Ειρηναίου Γαλανάκη, που εκοιμήθη σε ηλικία 102 ετών, ενώ με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου κηρύχθηκε επταήμερο πένθος για όλο τον δήμο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12.00 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσσαμο, υπό τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Την οδύνη τους για το θάνατο του ιεράρχη εξέφρασαν με δηλώσεις τους, αλλά και ανακοινώσεις, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα ανεξίτηλο παράδειγμα, αποτέλεσε ο βίος και η πολιτεία ενός ανθρώπου, που έγινε ένα από τα διαχρονικά υποδείγματα και φώτα της κρητικής και όχι μόνο, ανθρώπινης κοινωνίας. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Ο άνθρωπος που όσοι τον γνώρισαν και είναι σε θέση να προσφέρουν μια αξιόπιστη και αντικειμενική μαρτυρία, τον αποκαλούσαν χωρίς επιφύλαξη: Γίγαντα της αγάπης και της προσφοράς», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Μητρόπολη Κυδωνίας – Αποκορώνου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στο συλλυπητήριο μήνυμα του αναφέρει: «Εκφράζω την οδύνη μου για την κοίμηση του π. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ.κ. Ειρηναίου, ενός Ιεράρχη που τίμησε όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά με τις πράξεις του, τη δράση του και τα έργα του, άνοιξε νέους δρόμους για την κοινωνία και την Εκκλησία καθολικά.

Ένας φωτεινός φάρος που φωτοδότησε την Εκκλησία της Κρήτης και τον Λαό μας ολόκληρο. Με τις σκέψεις αυτές, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην Εκκλησία και την Οικογένειά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ψήφισμα του δήμου Κισσάμου αναφέρεται: «Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κισσάμου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 30-04-2013 ομόφωνα εξέδωσαν ψήφισμα για την κοίμηση και την αποδημία εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη και Αναμορφωτή της Κισσάμου Ειρηναίου. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου εκφράζουν την βαθιά τους οδύνη για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη μας Ειρηναίου. Ο Ποιμενάρχης μας άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Κίσσαμο όχι μόνο σε επίπεδο θεολογικό και θρησκευτικό, αλλά και στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και της μακρόπνοης προοπτικής. Η σημερινή Κίσσαμος οφείλει την εικόνα και την πρόοδο της στον Ειρηναίο, ενώ πολλοί συμπολίτες μας μεγάλωσαν, σπούδασαν και παντρεύτηκαν χάρη στον Δεσπότη μας. Μετά το άγγελμα της κοίμησης, η Κίσσαμος κηρύσσεται σε επταήμερο πένθος, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και όλες οι εκδηλώσεις τόσο του Δήμου όσο και των λοιπών φορέων σε αυτό το διάστημα ματαιώνονται.

Ο Ειρηναίος υπήρξε μία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, με τεράστια προσφορά και παρακαταθήκη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Φάρος άσβηστος η ταπεινοφροσύνη και ο ουμανισμός του. Η Κίσσαμος σήμερα πενθεί τον Ιεράρχη της και ομόθυμα δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το όραμα του για τον τόπο μας να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης. Είμαστε σίγουροι ότι δίπλα στον Κύριο μας, ο Ειρηναίος θα συνεχίσει να απλώνει την μεγάλη του αγκαλιά πάνω από την Κίσσαμο και να προστατεύει τον τόπο μας με την Ευλογία και την Αγάπη του».

Το διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού συλλόγου Κισσάμου συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος για την απώλεια του Σεβασμιότατου Ειρηναίου Γαλανάκη, ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες από το σύλλογο εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Κισάμου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 09:18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης