Ενδεχόμενη οικονομική ζημία του δημοσίου λόγω των ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τα τελευταία δύο χρόνια, ερευνά τώρα η Δικαιοσύνη.

Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων διαβιβάστηκε ανώνυμη αναφορά που απεστάλη στον Άρειο Πάγο και «φωτογραφίζει» ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για το αδίκημα της απιστίας, γιατί επέλεξαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό από την εκ νέου ανταλλαγή των ακινήτων που ζητούσε η Μονή Βατοπεδίου. Η αναφορά εστάλη από κάποιους που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (σ.σ μέλη του είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση). Αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, για να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες του δημοσίου προκάλεσαν οικονομική ζημία όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι το 2011 η Ιερά Μονή Βατοπεδίου πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο να συμβιβαστούν, δηλαδή να ανταλλάξουν εκ νέου τα επίμαχα ακίνητα. Δηλαδή να επιστρέψει στην κυριότητα της Μονής η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις και το δημόσιο να πάρει πίσω τα αποκαλούμενα «ακίνητα φιλέτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο, κατά κάποιους δεν απάντησε κατά άλλους αρνήθηκε έχοντας ως νομική βάση τον ισχυρισμό ότι «η λίμνη δεν ανήκει στη Μονή». Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ενδεχομένως έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας καθώς προτιμήθηκε η δικαστική οδός έναντι της ανταλλαγής με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δημόσιο. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε την καταγγελία στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα.

Την ίδια ώρα πάντως, εκκρεμεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η τελική απόφαση για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου, μετά την άσκηση αναίρεσης που εισηγήθηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης