Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνει το ποσοστό εκείνο των ευρωπαίων που δεν εμπιστεύεται πλέον το ευρώ και αμφισβητεί την μεταφορά των εξουσιών από εθνικά επίπεδα στα θεσμικά της Ευρώπης.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύει η New York Times, με την επισήμανση πως «κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την βιωσιμότητα του ευρώ», ενώ ο τίτλος της εν λόγω έκθεσης «Ενωμένη Ευρώπη: o νέος ασθενής της Ευρώπης», δείχνει κάτι περισσότερο από εύγλωττος…

Το ποσοστό λοιπόν των ευρωπαίων που εξακολουθεί να έχει μια θετική άποψη για την ΕΕ ανέρχεται στο 41% με το αντίστοιχο της τελευταίας αντίστοιχης που έγινε πριν ένα χρόνο να είναι στο 60% μια μείωση που είναι παραπάνω από ανησυχητική, για όσους τουλάχιστον θεωρούν την Ενωμένη Ευρώπη ως μοναδικό δρόμο για τα μέλη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια έρευνα, και όπως θα ήταν απολύτως αναμενόμενο, Έλληνες και Ιταλοί εμφανίζονται ως από τους πλέον δύσπιστους στο ευρωπαϊκό …ιδεώδες, έχοντας υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από όλους τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών της κεντρικής Eυρώπης.

Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή της έρευνας στην οποία αναφέρεται πως «Γάλλοι και οι Γερμανοί διαφέρουν τόσο πολύ στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους και φαίνεται σαν να ζουν σε διαφορετικές ηπείρους», και αναδεικνύει τις συγκρούσεις συμφερόντων που τελικά δεν δύνανται να κρυφτούν πίσω από τις χειραψίες και τα χαμόγελα των πολιτικών αρχηγών στις αναμνηστικές φωτογραφίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό της απόστασης με τον οποίο βλέπουν Γάλλοι και Γερμανοί την προοπτική της ΕΕ είναι πως μόνο το 22% των πρώτων διάκεινται θετικά σε αυτή, ένα ποσοστό που όμως φτάνει στο 59% μέσα των πολιτών της Γερμανίας, της μόνης χώρας για την οποία η λέξη «κρίση» περιγράφει μια εξαιρετικά προσοδοφόρα. για την ίδια τη Γερμανία, επιχείρηση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που εξακολουθεί να …ολοκληρώνει υπαρξιακά με την φαντασίωση της «Ενωμένης Ευρώπης», δεν ξεπερνά το 11%, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση είχε γίνει πριν ένα χρόνο.

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης