Στο μικροσκόπιο η "βαρόνη" του Κρανιδίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, 19:10


Το μεγαλοστέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν εξαιρετικά λακωνικό στην απάντησή του, όταν ερωτήθηκε, για το τι ακριβώς συμβαίνει με την διευθύντρια πολεοδομίας του Κρανιδίου του Δήμου Ερμιόνης.

«Άνοιξαν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί», είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Για πρώτη φορά έγινε γνωστή η περιοχή όταν οι άνδρες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν το «Ελ Ντοράντο» του… Κρανιδίου. Μεταξύ των λίγων μυημένων αποκαλείται «ελληνικό Λίχτενσταϊν», ένας δήμος της Αργολίδας με τόσες πολλές offshore εταιρείες, ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε 25 κατοίκους!

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ξεκίνησε να κάνει «φύλλο και φτερό» καθεμία ξεχωριστά τις 200 και πλέον off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 104 ενεργές σήμερα εταιρείες, αλλά και αυτές με έδρα την Κύμη Ευβοίας και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η δημοσιογραφική έρευνα ξεκίνησε τότε και κατέληξε μεταξύ άλλων στη «βαρόνη» της πολεοδομίας Κρανιδίου, Αικατερίνη Δημαράκη.

Στη zougla.gr έφτασαν αρκετές καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν τα «έργα και ημέρες» της ισχυρής κυρίας της Ερμιόνης, της περιοχής με τις αμέτρητες βίλες, τις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και τα χλιδάτα πάρτι.

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, μετατέθηκαν, μετακινήθηκαν, συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί υπάλληλοι. Προϊστάμενοι, όμως, ελάχιστοι παρέμειναν στη θέση τους, με μακροβιότερη την νυν προϊσταμένη, επί μία 20ετια, κ. Δημαράκη Αικατερίνη.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση παρόμοια με αυτές που ξεσκεπάστηκαν σε διάφορες Πολεοδομίες της χώρας;

Όλα αυτά με το μισθό του δημόσιου υπαλλήλου;

Όπως είναι γνωστό η περιοχή γνώρισε τεράστια οικοδομική δραστηριότητα κατά τη δεκαετία του 90 και του 2000. Ενδεικτικά την αναφέρουν σαν μια περιοχή μέσα στο TOP-5 σε οικοδομική δραστηριότητα αυτές τις δυο δεκαετίες. Επίσης είναι γνωστό, ποιοι διαθέτουν εξοχικό στην ελληνική Riviera.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα, η κα. Προϊσταμένη ζει μέσα στην χλιδή εδώ και πολλά χρόνια.

Πώς δικαιολογείται μια οικογένεια δυο δημοσίων υπάλληλων να διαθέτει 3-4 αυτοκίνητα, τα οποία είτε είναι γραμμένα σε συγγενείς της, είτε στο όνομά της.

Βάσει αρκετών ανώνυμων καταγγελιών, διαθέτει καταθέσεις σε τράπεζα, καθώς και Offshore, στις οποίες δικαιολογεί τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της, στην περιοχή και την Αθήνα. Την ίδια ώρα ο τοπικός Τύπος βοά για την πανάκριβη βίλα που διαθέτει μάλιστα και πισίνα και τη συναντά κάποιος πίσω από το γήπεδο της Ερμιόνης.


(Εικόνες από google earth όπως αναρτήθηκαν σε τοπικό blog)Στο μικροσκόπιο τα υποθηκοφυλακεία και οι πολεοδομίες

Πολυτελείς βίλες και άλλα μισθωμένα ακίνητα, που ανήκουν σε offshore εταιρείες και για τα οποία δεν καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, αναζητεί το ΣΔΟΕ, εκτός από το Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Μύκονο, την Πάρο, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, μέσω των πολεοδομικών γραφείων αλλά και των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή που υποστηρίζεται ακόμα και με χαρτογραφήσεις μέσω της τεχνολογίας, αεροφωτογραφίες, αναζήτηση ενοικιαστών - μισθωτών, για το κάθε ακίνητο χωριστά, εντάθηκε τον τελευταίο καιρό και αρχίζει να αποδίδει, καθώς εντοπίζονται όχι μόνο οι ενοικιαστές πολυτελών ακινήτων, που κατά τεκμήριο φέρονται να πληρώνουν συμβολικό και... εικονικό μίσθωμα, αλλά και μέσω των φορολογικών διαχειριστών και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, Ελληνες ή αλλοδαποί, που κρύβονται πίσω από τις offshore εταιρείες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.400 εταιρείες, σε όλη τη χώρα, από τις οποίες είναι εκατοντάδες αυτές που δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση του ειδικού φόρου ακινήτων, ενώ αναζητούνται στοιχεία για τις υπόλοιπες, που εκτιμάται ότι είναι άλλες τόσες και έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα ή περισσότερα αδήλωτα ακίνητα, για τα οποία δεν καταβάλλουν φόρους.

Διαβάστε επίσης:

Λίχτενσταιν το Κρανίδι, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011, 14:17

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, 19:14