Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε κυπριακές και ελληνικές ΑΟΖ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011, 13:28
Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε κυπριακές και ελληνικές ΑΟΖ
Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις, επιχειρώντας διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που εμπίπτουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της, επισημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει τους χάρτες των θαλασσίων οικοπέδων ανάλογα με τις πιέσεις ή αντιδράσεις που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία ζήτησε την εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 οικόπεδα στον κόλπο της Αττάλειας, που εκτείνονται μέχρι και το δυτικό άκρο της Κύπρου. Παράλληλα, κήρυξε διαδοχικά προσφορές ενδιαφέροντος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες και επαναξιολόγηση ερευνών που έγιναν στο παρελθόν.

Στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι οι έρευνες να γίνουν το καλοκαίρι. Επίσης γράφει ότι προηγουμένως, λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία άλλαξε τον χάρτη των οικοπέδων που είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλο το 2009, αφαιρώντας οικόπεδα που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Όμως, διατήρησε ένα δυτικά της Πάφου, για το οποίο ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Επίσης -σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο»- διατηρεί στους χάρτες της ακόμη ένα οικόπεδο νοτιοδυτικά της Πάφου, που περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, ωστόσο, δεν περιέλαβε σ' αυτά για τα οποία ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010 προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο η Τουρκία αρνείται ή κωλυσιεργεί να πράξει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011, 13:28