Έρευνες για τα ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 14:00
Έρευνες για τα ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής
Τρία άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη, και πέντε ακόμα αναζητούνται, για την υπόθεση των ραδιενεργών ιατρικών αποβλήτων, που επιχείρησαν να ρίξουν παράνομα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι δύο οδηγοί των φορτηγών που μετέφεραν τα απόβλητα, καθώς και ο 62χρονος επικεφαλής των υπεύθυνων διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικής μονάδας του ενός από τα δύο δημόσια νοσοκομεία, από τα οποία προέρχονταν τα απόβλητα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, αναζητούνται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην οποία ανήκει το φορτηγό που οδηγούσε ο 49χρονος, οι υπεύθυνες της υγειονομικής επιτροπής για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων του δεύτερου νοσοκομείου, καθώς και ο υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου, στον οποίο ανήκει το φορτηγό που οδηγούσε ο 53χρονος συλληφθείς.

Ειδικότερα, την Τετάρτη το μεσημέρι, αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετέβησαν στο ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να διενεργηθεί περιβαλλοντικός έλεγχος - αυτοψία στον ευρύτερο χώρο.

Με την άφιξη στο σημείο εντοπίστηκαν δύο απορριμματοφόρα οχήματα, ένα ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών κα ένα ιδιοκτησίας δήμου να απορρίπτουν στον χώρο του ΧΥΤΑ νοσοκομειακά απόβλητα αναμεμιγμένα με αστικά απόβλητα.

Τα δύο οχήματα, που οδηγούσαν δύο από τους παραπάνω συλληφθέντες, είχαν συλλέξει τα απόβλητα από δύο δημόσια νοσοκομεία. Όλα τα απόβλητα βρέθηκαν εντός μαύρων σάκων αστικών απορριμμάτων.

Στη συνέχεια, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ελέγχθηκαν αρκετές σακούλες, εντός των οποίων βρέθηκαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (σύριγγες με αίμα, γάζες μια αίμα, συσκευασίες ορών, φάρμακα και άδεια φιαλίδια και χρησιμοποιημένες άδειες σύριγγες) προερχόμενα και από τα νοσοκομεία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 14:05